onsdag den 2. marts 2011

Rheingau Riesling

Die Lorelei
Karl den StoreHeinrich Heine:

Die Lorelei

Ich weiss nicht, was soll es bedeuten,
Dass ich so traurig bin,
Ein Märchen aus uralten Zeiten,
Das kommt mir nicht aus dem Sinn,
Die Luft ist kühl und es dunkelt,
Und ruhig fliesst der Rhein;
Der Gipfel des Berges funkelt,
Im Abendsonnenschein.

Det fortælles, at Karl den Store under et besøg ved Rhinen, nærmere betegnet hvor Rheingau ligger i dag, bemærkede, at sneen smeltede først på skråningen ved det senere Schloss Johannisberg, og derfor dekreterede, at her skulle plantes vin. Rolig. Det kan sagtens være en skrøne. Dog hyggelig, ikk’?
Endvidere har han næppe kendt til Lorelei Klippen og slet ikke Heines digt, hvoraf her er bragt første vers, kun, så meget tid har vi heller ikke.
Men her i Rheingau er der dæleme dejligt. Sådan en varm sensommerdag, hvor roen hviler over området, prammene på floden futter hastigt forbi og solen skinner på Rheingaus vældige skråning og på Riesling. Rheingauer Riesling.
Jeg er langt fra ene om at være fascineret af Riesling, der findes mange aficionados. Rigtig mange endda. Riesling er også populær blandt vinbønderne, hvilket skyldes, at denne drue er god til at udtrykke terroiret, og dermed kan give vinen det mest personlige udtryk. Som i Rheingau.
Iflg. tyske fagfolk hæmmes Rheingau i disse år en del af fornemme ejendomme, der ikke lever op til deres navn. Men – der er heldigvis en række mindre producenter, som virkelig holder fanen højt! Som eksempelvis Jakob Jung.

Weingut Jakob Jung Riesling Trocken 2009
Med andele i nogle af områdets bedste marker samt en uhyre omsorg for hver enkelt vinstok er det ikke mærkeligt, at Jakob Jung ligger helt fremme blandt Rheingaus bedste producenter. Husets vine, der i dag laves af nyeste generation, Alexander Johannes Jung, er et møde mellem et årtusinds vinhistorie og moderne vinmageri. Vinene er ekstremt vellavede, præcise og med den balance mellem frugt og mineralitet, som næppe mestres på lignende niveau nogetsteds i verden.
Husets tørre basisriesling er mønstereleven sin prisklasse. Ikke meget Riesling i prisklassen omkring 100 kr er så vellavet og overbevisende!
Uha! - De har rigtignok gået i flinkeskolen!

Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar