mandag den 18. april 2016

I Frankrigs skønne haveHerlig middag på en rigtig god restaurant, hvor der for det meste laves fransk inspireret mad. Det er så lækkert, om restauranten ellers mestrer det. Og det kunne denne. Aftenens søde værtinde bestemte middagen og vinene. Jeg ville selv, hvis jeg var hende, bestille husets vin, hvad hun også gjorde. Skal man drikke udsøgte kvalitetsvine, hvad denne restaurant også havde, koster det kassen. Naturligvis. Det er en forretning, at drive et sådan sted. Anderledes kan det ikke være.
Til den uforskammet gode forret, fisk, drak vi så husets hvide vin. Det viste sig at være en Sauvignon de Touraine. Næsten i sagens natur, forholder det sig sådan, at der drikkes ufatteligt mange hvide Sauvignon i Danmark, som i så mange andre lande. Det er en populær vin, oppe i tiden. Men en klassisk vin fostrer Sauvignon aldrig. Den er simpelthen for sær og speciel.
Det bemærkelsesværdige i denne forbindelse er, at vinen altså kommer fra Touraine. Touraine er det landskab, der ligger omkring den franske by Tours. Tours ligger ved Loire floden i Midtfrankrig. Der var der Martin af Tours blev biskop, da gæssene forrådte ham, nu hvor han gemte sig blandt dem, for ikke at blive netop Biskop. Heraf Mortens aften, hvor vi alle sammen spiser gås, eller hur? Burde! Gås er en herlig spise!
Tilbage til vinen. 
Der er masser af Sauvignon på det danske vinmarked, heraf langt de fleste fra oversøiske lande, som f.eks. New Zealand (Ny Sjælland!). Tag lige den! Det er uhyre sjældent, at se en flaske vin fra Loire-dalen, netop fra Touraine. At denne vin, der her blev drukket til forretten stammer derfra er én sag, en anden er så, at den aldrig burde have været eksporteret, og slet ikke hertil. En oplevelse var den bestemt ikke.
Men, det man måske skulle glæde sig over er, at det i det hele taget er muligt at møde en vin fra dette område, fra Frankrig, Frankrigs Have kaldet, for det danske marked afspejler desværre ikke, at vi er beliggende indenfor så relativt kort afstand fra de mange mindre franske vindistrikter, hvor der produceres virkeligt gode vine, vine, der er meget bedre, end den, der blev drukket til nævnte forret.
Og her skal det siges, at netop langs Loire floden ligger der i det overordentlig smukke landskab mange mindre vindistrikter. Jeg anbefaler, at man tager derhen og nyder Frankrigs Have. Og maden. Og vinen.
I stedet for alle de oversøiske vine, italienske vine m.m. vi så tit møder i detailhandlen, burde vi have mulighed for at drikke mere fransk vin. Rigtigt gode franske vine.Verner    

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar