lørdag den 27. august 2016

Luberon

Luberon - med de hvide bjerge i baggrunden




Har du besøgt Luberon på en af dine rejser i Frankrig?

Sandsynligvis ikke. Det er en skam! Jeg selv har været der et par gange sammen med min ægtefælle. Der er ganske dejligt. Første gang besøgte vi Le Baux de Provence, som rettelig er beliggende i Luberon. Det bliver en strid om kejserens skæg. Grænserne her i det sydlige Rhone er udflydende. Anden gang på en udflugt fra den charmerende by Orange, beliggende lidt længere nordpå i Rhonedalen.
Her skal det siges, at Rhonedalen virkelig er et must for en frankrigsrejsende, også lige i den grad. Her er masser at opleve og se. For slet ike at tale om maden. Og vinen, ikke at forglemme. Vel?
Men tilbage til Luberon, som er et yderst charmerende lille bjergområde lige syd for Rhonedalen, næsten sammenvokset med denne, eller hvordan vi nu lige skal sige det. I dette lille mini-bjergområde laves der naturligvis også vin, det skulle lige mangle, hein?
I længst forsvundne dage forhandlede Irma en pap-vin netop fra Luberon. Den var usædvanligt god af en pap-vin at være. Det er normalt ikke der man finder den store vinglæde, men her altså! Nå, det gør de ikke mere. Men forleden dag, rigtig mange år senere, støder jeg så på en hvidvin fra Luberon, netop i Irma, nu hvor vi taler om det. Tappet på flaske forstås.
Man må jo prøve, hvad der her kan være tale om.

Les Hautes Sentes (Blanc) Luberon2013


Lys farve
Lille bouquet
Pæn smag, som en let Rhonevin

Lille, charmerende vin

Her er ikke tale om en af de sædvanlige powervine fra kæmpedalen, men et let og charmerende glas.

Den stod godt til stegt filet af kulmule, med flødestuvet spidskål og fine kartofler af den ny høst.

Men bare det, at støde på en vin fra dette i vinsammenhænge sekundaområde, som Luberon rettelig er, er da sjovt. Og alle de minder, der vælder frem fra mange rejser til Frankrig . . . 



Verner     

Ingen kommentarer:

Send en kommentar