tirsdag den 1. november 2016

Indefra

Agger og Cunningham

Anders Agger på Henne Kirkeby Kro

I aftes vistes programmet Indefra med Anders Agger, populær dansk tv-journalist, hvor Agger besøgte Henne Kirkeby Kro i Vestjylland, en kro med én Michelinstjerne, hvor køkkenet drives af den efterhånden legendariske chef, stjernekokken Paul Cunningham. Det gentages i dag på et eller andet tidspunkt.
Agger er nu heller ikke hvem som helst efterhånden. Stille og roligt får han talt sig ind til det centrale, hos dem han besøger. Meget afslappet, han er helt fin.
Det blev en stille og rolig gennemgang af kro og køkken med fokus på Cunningham.
På et tidspunkt bliver der tid til en samtale med kroens sommelier, en nydelig ung dame, der stolt fremviser kroens fantastiske vinlager.
Her spørger Agger: ”hvad er jeres dyreste vin?”. Nu er det sådan, at kroens prisniveau er meget højt, meget. Det koster en del at spise her.




Den unge dame finder en flaske frem og viser en flaske rødvin fra det berømte Domaine Romanée-Conti: 48.000 kr., siger hun glædestrålende. Det er prisen for én flaske fra det berømte Domaine i Bourgogne.




Vinene fra domainet regnes for det ypperste af vin overhovedet. Det er toppen. Den uhyrlige pris kommer fra en meget stor efterspørgsel fra hele verden på domainets produktion, og den uendeligt lille mængde, der fremstilles.
Er man ikke mangemillionær og vil betale prisen, får man aldrig smagt disse vine. Jeg selv har for længst, i ungdommens glade dage, smagt vinene fra domainet, undtagen selve Romanée-Conti (pokkers!).


Berømte vine, alle Grand Cru, der produceres af Domainet:

Romanée-Conti
La Tache
Richebourg
Romanée-St-Vivant
Grands Echézeaux
Echézeaux
Monrachet (Hvidvin)


- Man nøjes med at drømme!


Verner


fredag den 14. oktober 2016

Bordeaux på Frederiksberg


Plakaten kan købes hos Letz Shop

Det var et helt tilfælde, jeg fik set annoncen fra Politiken Plus vedr. en vinsmagning/middag hos Letz Shop på Frederiksberg i København, nærmere betegnet på Gl. Kongevej. Aftenens tema var Bordeaux.
Indehaveren af etablissementet, Daniel Letz, er ingenlunde ukendt, hverken i Danmark eller i hovedstaden, jeg selv har besøgt hans restaurant Le Saint Jaques på Skt. Jacobs Plads på Østerbro, flere gange, altid succes, lækkerier i lange baner.



Det var der også just forgangne aften på Frederiksberg (succes). Lokalet hyggeligt, med udstilling af mange forskellige franske madvarer og vine, og det er, hvad det drejer sig om. Lange borde var stillet op i lokalet, beregnet på deltagerne i smagningen, pæn opdækning.
Da alle gæster var ankommet, begyndte forestillingen

Først en velkomstdrik; Lillet Apéritif

Smageprogram:
Chateau Nardique la Graviére – Entre-Deux-Mer 2015, blanc
Chateau Dea Annereaux – Lalande De pomerol 2011
Chateau la Roque De By – Médoc, Cru Bourgeois 2014
Chateau Jouvente – Graves 2010
Chateau Roumieu – Sauterne 2009


Plakaten kan købes hos Letz Shop

Undervejs i smagningen blev der serveret særdeles lækre, franske retter. Superb. Fois gras, Confit de Canard, lækkert fransk brød, blåskimmel ost og meget andet guf.
Desuden talte en af de ansatte om vin, fransk vin, Bordeaux og de vine, der rent aktuelt blev smagt. Rigtigt instruktivt og charmerende.
Alle vinene var nøje valgt, så de matchede serveringerne.
- Det var som at være hjemme i Frankrig igen!

Successen var hjemme.


Verner



Addendum
Chateau Nardique la Graviére, den hvide vin, blev drukket til en uforskammet lækker, røget laks, en af Letz Shops specialiteter.
Chateau la Roque De By, andenvinen til det kendte slot Chateau la Tour de By, var glimrende, men naturligvis ikke på højde med førstevinen, som ikke blev smagt på denne aften.
Chateau Roumieu, sauternen, var en ren drøm, drukket til moden blåskimmelost med sødt tilbehør. Vinen er sød, moden, overmåde lækker og ravgylden. Flot vin.







torsdag den 22. september 2016

Mammuouth - Ice Viognier 2015

Mammuouth
Ice Viognier 2015

For rigtig mange år siden har der velsagtens levet mammutter i det østlige Frankrig. Forskellige vidnesbyrd tyder på det. I hvert fald har en af de stedlige vinproducenter på det seneste opkaldt sine vine efter denne kendsgerning, og / eller elefanter. Hvem ved i disse tider?
Viognier er en druetype kendt først og fremmest fra Østfrankrig (Rhone), aldrig populær her hos os. Den er i besiddelse af et imponerende syre-attack. Det Viognier først og fremmest producerer, er en vin beregnet på at ledsage det man spiser, om den ellers skulle passe til maden. Ikke en vin man hygge-drikker, skulle jeg tro.
Men never mind! For alle os fans af Frankrig, med alt hvad dette indbærer, må man smage denne vin.

Mammuouth
Ice Viognier 2015

Harvested in hands
Only after the first frosts

Står der selvbevidst på etiketten - på engelsk!

Og det er hvad der åbenbart er foregået! En exceptionel vin produceret udelukkende på Viognier druer dyrket på en vingård ved Mount Ventoux. Návnet betyder direkte oversat Vind overalt. Mange ynder at kaldet bjerget Det skaldede bjerg, men navnet kolliderer med navnet på et andet bjerg, nemlig Mont Rachet i Bourgogne, hvor der forøvrigt produceres kolossalt berømte vine, men det er så en anden sag.

Ice Viognier har en spændende smag af citrus, druer, grape og hvide blomster, kombineret med pære, fersken og abrikoser.

Vinen er knastør. 13,5 pct. alkohol.

Det er ren madvin. Nu er det sagt. Og nej! Det der ikke Eiswein, eller Vin de Glace, som den slags kaldes i frankrig.


Verner




lørdag den 17. september 2016

Champagnesmagning hos BRDR. D




I BRDR. D's afdeling på Østerbro i Kbhvn. holdtes forleden aften en Champagnesmagning af de bedre. Det er længe siden, man har besluttet i BRDR. D, at afholde smagningerne på Østerbro, hvilket jeg personligt beklager, da det giver længere rejse for et menneske, som jeg, der bor på det yderste af Rødovre.
Ydermere er det stående smagning i to og en halv time, hvilket alt andet lige, er hårdt for de gamle ben og fødder.
Det var alt brokkeriet.

Smagningen

Der blev smagt på følgende Champagner

Cattier, Icône Brut
Velut, Tradition Brut
Ex Ante by Alexandre Penet, Brut
Veuve Fourny, Blanc de Blancs, Brut
Velut, Millesime Brut 2008
Penet, Vintage Extra Brut 2006
Veuve Fourney, Millesime Brut 2008
Penet, Cuvée Prestige Grande Réserve, Brut Nature, Grand Cru
Cattier, Clos Du Moulin, Cuvée Prestige, Brut

Smagningen blev ledet og kommenteret af en meget vidende og entusiastisk medarbejder fra BRDR. D.

Personligt er jeg meget glad for at drikke Champagne, hvem er for øvrigt ikke det, og tager gerne det høje syreindhold med, hvilket giver en del af forklaringen på en Champagnes opkvikkende virkning, men selvfølgelig ikke det hele. Niveauet på aftenens smagning var højt, som også forventet, og heldigvis slap man for standard Champagner fra de store berømte huse. De valgte vine var langt mere interessante, idet vinene for de fleste deltagere havde nyhedens interesse, thi hvor tit møder man dem i daglighandlen?
Efterhånden som smagningen kom til Årgangschampagne, Premier Cru og Grand Cru, fremtrådte vinene powerfulde, afballancerede og særdeles velsmagende, samtidig med at de enkelte vines særpræg slog igennem.
Skal man absolut vælge blandt de fremragende vine, ville jeg sætte mine spareskillinger på sidstnævnte vin i oversigten. Et herligt glas!


Verner


søndag den 11. september 2016

Godello

Godello
Godello 2015
Ondes del Alma
Monterrei

- Herligt bekendtskab !

I den gennem mange år systematiske søgen efter noget nyt og anderledes, dukker så dette gode glas hvidvin op!

Fra gammel tid har spansk vin været synonym med rødvin, især var forrige generation (min) glade for Rioja, som i gamle dage blev lagret mange år, og følgelig kunne gemmes endnu længere. Ren svir. Meget indenfor vinverdenen har ændret sig siden. Også i den spanske vinverden.
I det nordlige Spanien finder man i dag hvidvin af klasse, især skulle jeg mene i Galicien. Mange har efterhånden smagt de gode Alberino fra Rias Baixas i Galicien, men der er andre. Der imellem Godello, som produceres i Ribeiro, Valdeorras, Ribeira Sacra og Monterrei.
Spændende bekendskab, et godt alternativ til den kendte Alberino fra de samme områder.

Godello 2015
Ondes del Alma
Monterrei

Håndhøstede druer fra i gennemsnit 25 år gamle stokke. Vinen er ferskenagtig, aromatisk med et urteagtigt præg. Vinen er overraskende meget anderledes, end man lige forventer og har forlængst fået et publikum.
Meget anvendelig. Man kunne jo prøve med fisk, fjerkræ, salat og ost, men der er mange flere muligheder.


Verner



fredag den 2. september 2016

Bonpas

Grande Exception
Bonpas
Côtes du Rhône Village 2014


Côtes du Rhône er ganske vidtstrakt, der bliver produceret mængder af røde vine i denne appellation. I gennem livet har jeg, ligesom så mange andre vindrikkere, været udsat for en del af disse vine. Det er som med den danske ret hakkebøf med bløde løg. Uendeligt mange af disse kreationer er gledet indenbords. Det er slet ikke det værste at komme ud for, en hyggelig spise.
Mange Côtes du Rhône er også hyggelige bekendtskaber, relativt sjældent går man helt galt i byen. Bevæger man sig op i Villages-udgaven, stiger intensiteten, og for det meste er disse village-vine kvalitetsvine. Burde være. Her er der ofte valuta for pengene.

Grande Exception
Bonpas
Côtes du Rhône village 2014

Potent, mørk vin
Medium fyldig, tør
Duft med hindbær, lidt blomster og urter
Smag: Igen hindbær, blomster og krydderier
Lang eftersmag

Sluttelig ville jeg sige, at denne Côtes du Rhône Village er et bekendtskab værd.


Verner


lørdag den 27. august 2016

Luberon

Luberon - med de hvide bjerge i baggrunden




Har du besøgt Luberon på en af dine rejser i Frankrig?

Sandsynligvis ikke. Det er en skam! Jeg selv har været der et par gange sammen med min ægtefælle. Der er ganske dejligt. Første gang besøgte vi Le Baux de Provence, som rettelig er beliggende i Luberon. Det bliver en strid om kejserens skæg. Grænserne her i det sydlige Rhone er udflydende. Anden gang på en udflugt fra den charmerende by Orange, beliggende lidt længere nordpå i Rhonedalen.
Her skal det siges, at Rhonedalen virkelig er et must for en frankrigsrejsende, også lige i den grad. Her er masser at opleve og se. For slet ike at tale om maden. Og vinen, ikke at forglemme. Vel?
Men tilbage til Luberon, som er et yderst charmerende lille bjergområde lige syd for Rhonedalen, næsten sammenvokset med denne, eller hvordan vi nu lige skal sige det. I dette lille mini-bjergområde laves der naturligvis også vin, det skulle lige mangle, hein?
I længst forsvundne dage forhandlede Irma en pap-vin netop fra Luberon. Den var usædvanligt god af en pap-vin at være. Det er normalt ikke der man finder den store vinglæde, men her altså! Nå, det gør de ikke mere. Men forleden dag, rigtig mange år senere, støder jeg så på en hvidvin fra Luberon, netop i Irma, nu hvor vi taler om det. Tappet på flaske forstås.
Man må jo prøve, hvad der her kan være tale om.

Les Hautes Sentes (Blanc) Luberon2013


Lys farve
Lille bouquet
Pæn smag, som en let Rhonevin

Lille, charmerende vin

Her er ikke tale om en af de sædvanlige powervine fra kæmpedalen, men et let og charmerende glas.

Den stod godt til stegt filet af kulmule, med flødestuvet spidskål og fine kartofler af den ny høst.

Men bare det, at støde på en vin fra dette i vinsammenhænge sekundaområde, som Luberon rettelig er, er da sjovt. Og alle de minder, der vælder frem fra mange rejser til Frankrig . . . 



Verner