fredag den 24. juli 2015

Dejlig sommer

Det kan ikke nægtes, det blev alligevel en dejlig sommer, hvad det også er lige pt. Det må vi have en lille én på, ikk’? Rent vinmæssigt, er det ikke nogen sag at tage sig et glas. Overhovedet ikke. Det er blot at knappe en flaske op – og vupti.
Vore dages vine er mere pålidelige end nogensinde før. Vi skal blot skaffe nogle flasker, trække dem op og drikke. Alle er glade. Ikke alene er de mere pålidelige, men generelt set også af en bedre kvalitet end førhen. Hvis man nu leder en hel sommer igennem, f.eks., og prøver at finde noget drikkeligt, der lever op til kvalitet kontra pris, bliver det noget sværere. Med mindre altså at man frekventerer en vinhandler i stedet for diverse supermarkeder. Så har man en chance for kvalitet!
Noget helt andet er så, om det pågældende produkt er i orden, at alt er Ok, og på toppen. Desværre ikke!
Undtagelsesvis møder man en flaske vin med propsmag, det er forholdsvis sjældent, men alligevel! I så tilfælde kan man returnere flasken og få den byttet. Men det er naturligvis generende, at den flaske man havde udset sig til dagens middag er behæftet med ovennævnte fejl. Propsmag er den hyppigste fejl i vin. Den skyldes en skimmelsvamp, der angriber vise typer kork. En vin med propsmag lugter muggen og mangler frugt. I nogle tilfælde kan det først erkendes, når vinen har tilbragt nogle minutter i glasset! Selv en forudgående lugtmæssig kontrol af proppen, før den er trukket op, er ikke garanti nok.
Løsning: Tag en ny flaske, byt den angrebne, hvilket forhandleren skal gøre og også gerne gør. Han kan ikke gøre for kalamiteten.
Her er vi fremme ved dagens oplevelse. Til middagen drak vi så en vin, der opfyldte alle parametre for, hvordan en sådan vin skulle være.
Det drejer sig om en Chianti Classico Riserva, Syv år gammel.

Drikkemoden.
Kendt vindistrikt
Classico: det oprindelige inderste distrikt
Riserva, fadlagret 2-3 år efter forskrifter
DOCG: Garanteret oprindelsescertifikat; Vinen kommer fra det sted, der er angivet på etiketten (med garanti) og opfylder alle forskrifter vedr. produktion.
Vinen havde ikke rejst for nyligt (vigtigt)
Korrekt tempereret
Vinen passede til middagen

Men - katastrofe!
Selv et omhyggeligt check af proppen før optrækning afslørede ingen fejl, eller propsyge. Efter 5 – 7 minutter i glasset var der ingen tvivl mulig: denne vin led af propsyge. Holy shit.
Til alt held, havde jeg en anden vin klar til drikning, men tænk en gang. Hvis ikke, havde denne dagens middag været ødelagt. Totalt spoleret.

Chianti
Verner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar