søndag den 12. februar 2017

Nytårsaften 2016




I gennem en hel del år har jeg holdt nytår hos de samme gæstfrie venner. Det er altid så hyggeligt, også at gense de samme gamle venner, fra næsten et helt liv. Efter Dronningens tale og en del Champagne, af de bedre, går man til bords, for at lade en bedre middag vederkvæge sig. Det er en ret traditionel aften, hvor det søde værtspar gør alt, hvad de kan, for at det skal blive en dejlig aften.
Nu er det for en gangs skyld ikke Champagne, der skal tales om her. Det kunne da ellers være så hyggeligt set i bakspejlet. Rigtig hyggeligt. Men.
Til middagen på årets sidste aften, hvor hovedretten var oksefilet med gemyse, blev der serveret en portugisisk rødvin fra en lokal vinhandel. Den passede som fod i hose til oksefiletten og tilbehøret, deriblandt en herlig sauce. Denne portugisiske rødvin var simpelthen et scoop til retten. Vinhandleren, Taastrup Ny Vinhandel, havde anbefalet den portugisiske vin. Det var et perfekt match.
Det, der er så vigtigt til en god middag er, at vinen rammer i plet, aldersmæssigt, spiritus niveau, temperatur. Det er så vigtigt.
Jeg har efterfølgende drukket denne vin ved forskellige lejligheder. Det er en meget anvendelig vin. Bedst fremstod den imidlertid nytårsaften, måske fordi vinens optimale temperatur blev ramt helt præcist. Lige i plet!


Taastrup ny vinhandel:
Andreza Reserva 2014
Druerne udgøres af et bredt udvalg af de klassiske portvinsdruer (men det er en rødvin:-) Touriga Franca, Touriga Nacional & Tinta Roriz. Macerationen foregår udelukkende på ståltank, mens den efterfølgende lagring sker på barriques i 12 måneder. På denne måde får man en kontrolleret mikrooxidation af vinen, som er vigtig for netop de røde Douro-vine, der ellers vil have en for voldsom struktur til at være behagelige ved frigivelse. Sund rød frugt, modenhed og fine sødmefulde tanniner. Træet dominerer ikke vinen unødigt, men har akkurat afrundet vinens kanter. I glasset sidder man således med en mellemfyldig vin med en behagelig eftersmag.



Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar