onsdag den 4. februar 2009

Russisk vin




Danmark
Det er ikke alverden man i dag kender til russisk vin, kun relativt set meget lidt. Af og til dukker nogle flasker op hist og pist, meget mere bliver det ikke til. Man ser af og til en flaske mousserende vin fra Moldavien (beliggende vest for Sortehavet). Hvad skal det også til for, vin er er nok af, også på det danske marked. Men der er mange interessante ting ved emnet.

Armand Hammer
Den excentriske oliemilliardær Armand Hammer havde meget fine forbindelser med tsar-familien med hvem han drev omfattende handel. Da det blev nye tider, fortsatte han de kolossalt indbringende forretninger med Sovjet-staten. Nåh ja, det er jo kun penge. Hammer har fortalt om tsarernes fantastiske vinkældre og deres indhold, som ifølge Hammer var unikt. Han fortalte om enestående vine, vine som ikke havde deres lige. Det siger ikke så lidt, om det skulle passe.

Sortehavsregionen
Vilde druer har i tusinder af år groet omkring Sortehavet, det Azovske Hav og det Kaspiske hav, hvor udgravninger viser kultivering af vin og handel med vin gennem de oldgræske byer ved Sortehavet - Phanagoria og Georgippia.

Grev Mikhail Woronsov
Krim blev en del af det russiske imperium under Katharina den Store i slutningen af det 18. årh. Kystklimaet langs Sortehavet ligner det ved Middelhavet, og egnen blev hurtigt et yndet opholdssted for det højere aristokrati. Grev Woronzov anlagde i 1820'erne et vingods og senere sit palads, i Alupka sydvest for Yalta, og han oprettede et vin-institut i det nærliggende Magarach. Vindyrkningen blev ikke vellykket, der var for varmt ved kysten og lidt inde i landet for koldt.

Prins Lev Galitzine
En generation efter Woronzov. Prinsen gik mere videnskabeligt til værks. Efter Krimkrigen 1854-1856 byggede tsar Alexander et sommerpalads, Livadia, mellem Alupka og Yalta. Galitzine fik vældig succes med at skabe russisk ”champanski”, på sin ejendom Novy Svet (Ny Verden) 50 km længere østpå langs kysten. I 1890 byggede tsaren ”verdens fineste vingods” i Massandra , tæt ved Livadia, med Galitzine som leder. Formålet var at udnytte mulighederne i et 80 km langt bælte, der lå mellem kysten og de bagved liggende bjerge til produktion af søde vine af enhver slags.

Sotheby’s London
I 1990 afholdtes hos Sotheby’s i London en helt unik auktion over russiske vine fra Krim. Der var vine fra Massandra, Livadia, Alupka, Novy Svet, Alushta, Ai-Danil og Auy Dag. Vinene var fra Massandras samling, som Galitzine havde etableret og som rakte tilbage til 1880. Hovedparten var usædvanligt fine, mange var helt på toppen.
Sensation.

Tilbage til Danmark igen
I 1992 frigaves Negru de Purkar 1963 til salg i vesten. Det vakte også furore. Vinen stammer fra Moldavien. Den fik meget fin anmeldelse af Berlingske Tidendes daværende vinanmelder. Senere mente han, at han måske skulle have været mere forbeholden, at anmeldelsen var for god. Jeg har selv smagt vinen dengang. Negru de Purkar kunne købes i Brugsen! Jeg selv husker den, som et herligt glas.


Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar