mandag den 2. februar 2009

Kwevris

Grusien

Den dag i dag er vinskribenter enige om, at vin som vi kender det i dag, men ikke nær så god, kan føres tilbage til 5000-6000 år før vor tidsregning. Det er et par dage. Det påstås også, at opfindelsen skulle have fundet sted øst for Sortehavet, dvs. det som i dag er Grusien (Georgien). Dengang var Sortehavet kun en mindre sø og det fremherskende landskab var sletteland. På et eller andet tidspunkt er det så, ved et tilfælde sikkert, lykkedes at frembringe vin af druer, som må have været der til overflod. Det første en kultur lærer sig at frembringe, er noget stammens medlemmer kan blive skæve af, men det er en helt anden ting. Der har lige siden været dyrket vin i disse egne, og en af de spændende ting ved fremstillingsmetoden er anvendelsen af Kwevris, ler-amforaer til opbevarelse af vinen. Disse Kwevris graves ned i jorden, fyldes med vin og lukkes til. Så ligger det dér, til den herlige stund indfinder sig, hvor det kan tappes på flasker og drikkes. Det er nærmest uhørt, at en sådan ting har overlevet, men det har det.
Indtil videre har det ikke været muligt at skaffe en sådan vin i Danmark. Men så hørte jeg om Josko Gravner, Men ak, på en rejse i Veneto-provinsen i 2008 viste det sig heller ikke at være muligt, at skaffe hhv. smage en af hans vine, som har været på kwevris. Og det var ellers tæt på sådan geografisk set!


Collio

Josko Gravner.

Så bliver det ikke bedre! Josko Gravners vinproduktion er unik i verden. Udover at være økologisk har Gravner valgt at anvende tusinde år gamle produktionsmetoder. Druerne samles og gærer med skindet i op til 6 måneder i store nedgravede terracotta amforaer, som Gravner køber i Grusien. Først derefter skilles skindet fra og vinen hældes på egefade, hvor de lagres i mindst to et halvt år. Ifølge Josko Gravner er en filtreret vin en død vin, og en modificeret vin er slet ingen vin. Da Gravner for år tilbage valgte at omlægge hele sin produktion, anså de fleste det som vanvid, men det har ændret sig siden. Gravners vine, udover at være unikke, anses i dag også for at være blandt de absolut bedste i verden.

http://www.gravner.it/


Århus

Simoncini

Giv aldrig op!
Ved intensivsøgning på nettet faldt jeg så endelig over et restaurant- og vinforetagende, der hedder Simoncini, som er situeret i odense og Århus. De fører vine fra originalen Josko Gravner!

http://www.simoncini.dk/



Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar