lørdag den 21. februar 2009

Ugens vintest: Tre vindere på klassiske druer


Delicatos roste Chardonnay
(fra anmeldelsen)


Overskrift på Berlingskes vintest denne lørdag:

Ugens vintest: Tre vindere på klassiske druer

Ifølge anmelderen Rolf Madsen drejer det sig om vin på druerne Chardonnay, Syrah og Merlot.
Nede i teksten bliver det så til de tre berømte druer. Det er også mere passende. Overskriften er langt fra rigtig.

Ifølge fransk selvforståelse findes der syv klassiske druesorter, som er følgende:

Østfrankrig:
Riesling, Chardonnay og Pinot Noir

Midtfrankrig:
Chenin Blanc

Vestfrankrig:
Cabernet Sauvignon, Merlot og Semillon

Så er der ikke flere!

Og forklaringen fra franskmændene går ud på, at en druesort er klassisk, når den er af excellent kvalitet, giver aristokratiske, originale vine, indbegrebet af storhed, klasse og elegance. Gloire de France!
Der er syv!
At hævde at Syrah er en klassisk drue er således meget forkert, at Syrah så er "berømt" er måske også meget sagt. Men i dag meget yndet og drukket, mest på grund af en moderne trend, gående ud på at vin skal være:

Rød, grænsende til sort
14 - 15½ procent alkohol
Kraftigt smagende af svesker, kaffe og chokolade

Sådan cirka. Man undres!

Det er rigtig at Syrah nogle få steder (Hermitage og Côte Rotie) giver vin af topkvalitet, kun undtagelsesvis, men lever fuldt op til definitionen gør druen ikke som helhed. Den er og bliver en underlig kantet og anmasende fyr. Mange omtaler også den hvide Sauvignon Blanc som klassisk. Det er lige så oprørende forkert. At den så er foretrukket mange steder, er en helt anden ting.

To helt andre druesorter, der kandiderer til oprykning i superklassen, er
Nebbiolo (Barolo og Barbaresco)
Touriga Nacional (Portvin og Douro bordvine)

Syrah? - Aldrig!

Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar