lørdag den 21. maj 2016

Champagne

Champagne er lige sagen!

Alle burde drikke mere Champagne, og her tales ikke om almindelige mousserende vine, men ægte Champagne fra det forunderlige distrikt i Frankrigs nordlige udkant. Det forunderlige kommer af dette vindistrikts historie. Et omstridt stykke land, der under Første Verdenskrig nærmest ikke mere eksisterede. Men stedets historie er meget længere, og set med historiens øjne overordentlig farverigt. Alene at læse om det er berigende.
Det er det også, om jeg så må sige, når man drikker et af vindistriktets produkter. Det er sandelig heller ikke kedeligt, for kede os gider vi ikke rigtig, vel? Intelligente mennesker keder sig ikke. Har jeg hørt. 
Der er mange slags champagner, mange kvaliteter at vælge imellem. Jo bedre man vælger, jo dyrere bliver det.
Men det er alt sammen fuldstændig ligegyldig, når man som jeg og min fælle møder en rigtig god Champagne - her til aften ved dagens middag!



Charles Mignon
Cuvée Comte de Marne
Brut Grand Cru


Champagnefirmaet Charles Mignon er beliggende i Epernay, en af de vigtigste byer i Champagne regionen. Her ligger mange store huse, men kun ganske få, der som Charles Mignon har familiekarakter og holder fast i sin identitet.
Den omtalte vin er en Grand Cru, hvilket vil sige, at de anvendte druer ligger på 100 pct. på Échelle des Crus; ranglisten for vinene i Champagne.
Charles Mignon, Cuvée Comte de Marne, Grand Cru, Champagne har en fortryllende duft af hvide blomster. Smagen er blød med en kraftfuld mousse og smagsnoter af akacie, citrus og en flot balance.
Og hold da helt op, hvor den smagte godt til dampet laks med div. gemyse.

Verner


torsdag den 28. april 2016

Vinsmagning hos Brd. D

Onsdag aften (i går aftes) afholdt Brd. D smagning af vine fra deres nye hus, Harewood Estate, situeret i det sydvestlige hjørne af Australien (Western Australia), en times flyafstand fra Perth. Tilstede ved smagningen, afholdt på Brd. D's Frederiksberg Afdeling på Rolighedsvej, var en af Harewood Estates topfigurer, den indtagene Miss Marine Brasset.



Det er ikke fordi, der er for meget plads i den lille, men særdeles velassorterede vinhandel, men plads blev der trods alt.
Den unge dame fra det australske firma fortalte om vinene fra små underdistrikter som f.eks. Denmark og Mount Barker.
Smageprogram:

Hvide
2014 Harewood Estate Munda Biddi White
2015 Harewood Estate Mount Barker Riesling Great Southern
2014 Harewood Estate Denmark Chardonnay Great Southern



Røde
2014 Harewood Estate Munda Biddi Shiraz Great Southern
2014 Harewood Estate F- Block Pinot Noir Great Southern  
2013 Harewood Estate Shiraz Great Southern
2013 Harewood Estate Cabernet/Merlot Great Southern
2011 Harewood Estate Cabernet Sauvignon




De er tale om kvalitetsvine, ikke metervarer fra et tilfældigt supermarked. Meget indtagene vine, koldklima vine, som i dag er det mest efterspurgte. Og koldklima er der tale om. Vinden fra Ishavet længere sydpå, vi er i Australien på den sydlige halvkugle, præger klimaet i de havnære distrikter. På denne måde bliver der ikke tale om svulmende, spiritusfyldte vine, men velafbalancerede vine, som enhver vinelsker ville glædes over at drikke. Det var en fornøjelse at deltage og smage de dejlige vine from Down Under.


Verner

søndag den 24. april 2016

Domaine du Pegau Cuvee Reserve 2000, Chateauneuf du Pape

På en ferie i Rhone-dalen må og skal en vin-drikker selvfølgelig besøge nogle af de kendte vinproducenter, når man nu har rejst så langt. Især huskes for eget vedkommende flere besøg i Syd Rhone i Chateauneuf du Pape. Jeg har faktisk overnattet en enkelt nat i selve den lille sydfranske by. Det er ikke hvert år, langt fra, turen går til den sydlige del af Rhone, så rejseminderne fra disse besøg ligger måske ikke aller forrest i hukommelsen.
Lige til man sidder ved en hyggelig privat middag i venners lag, og værten, det søde menneske, pludselig rejser sig for at hente en vin, han synes, man skulle smage. Så dukker minderne pludselig op med ét slag.

På bordet kommer en flaske
Domaine du Pegau Cuvee Reserve 2000, Chateauneuf du Pape

Lyn snart er der billeder på nethinden af den sitrende varme, de mange vinstokke i en jordbund med mange store sten, der er så karakteristisk for dette vinområde. Det er pludselig som at være tilbage. Ultra kort, så er man tilbage i det kolde danske forår igen, men dog indendørs og blandt venner.




Domaine du Pegau er et af 45 topdomainer i distriktet, hvis vine hører til de eftertragtede. En Chateauneuf du Pape har lov til at anvende op til 13 forskellige druesorter til produktionen, så de enkelte vine kan naturligvis variere alene af denne grund.
Og denne Domaine du Pegau Cuvee Reserve 2000, Chateauneuf du Pape, var bestemt en oplevelse. Vinen havde toppet, men var stadig fin lige det første kvarter efter åbningen. Farven var mørk, fremtrædende smag af søde kirsebær, og et lille strejf af peber. Men smagen havde et underligt syrlig præg; en vin, der har toppet.
Fint var det at smage vinen lige efter åbning af flasken, for hvor tit har man lejlighed til at smage og bedømme meget gamle topvine?

Verner.


mandag den 18. april 2016

I Frankrigs skønne have



Herlig middag på en rigtig god restaurant, hvor der for det meste laves fransk inspireret mad. Det er så lækkert, om restauranten ellers mestrer det. Og det kunne denne. Aftenens søde værtinde bestemte middagen og vinene. Jeg ville selv, hvis jeg var hende, bestille husets vin, hvad hun også gjorde. Skal man drikke udsøgte kvalitetsvine, hvad denne restaurant også havde, koster det kassen. Naturligvis. Det er en forretning, at drive et sådan sted. Anderledes kan det ikke være.
Til den uforskammet gode forret, fisk, drak vi så husets hvide vin. Det viste sig at være en Sauvignon de Touraine. Næsten i sagens natur, forholder det sig sådan, at der drikkes ufatteligt mange hvide Sauvignon i Danmark, som i så mange andre lande. Det er en populær vin, oppe i tiden. Men en klassisk vin fostrer Sauvignon aldrig. Den er simpelthen for sær og speciel.
Det bemærkelsesværdige i denne forbindelse er, at vinen altså kommer fra Touraine. Touraine er det landskab, der ligger omkring den franske by Tours. Tours ligger ved Loire floden i Midtfrankrig. Der var der Martin af Tours blev biskop, da gæssene forrådte ham, nu hvor han gemte sig blandt dem, for ikke at blive netop Biskop. Heraf Mortens aften, hvor vi alle sammen spiser gås, eller hur? Burde! Gås er en herlig spise!
Tilbage til vinen. 
Der er masser af Sauvignon på det danske vinmarked, heraf langt de fleste fra oversøiske lande, som f.eks. New Zealand (Ny Sjælland!). Tag lige den! Det er uhyre sjældent, at se en flaske vin fra Loire-dalen, netop fra Touraine. At denne vin, der her blev drukket til forretten stammer derfra er én sag, en anden er så, at den aldrig burde have været eksporteret, og slet ikke hertil. En oplevelse var den bestemt ikke.
Men, det man måske skulle glæde sig over er, at det i det hele taget er muligt at møde en vin fra dette område, fra Frankrig, Frankrigs Have kaldet, for det danske marked afspejler desværre ikke, at vi er beliggende indenfor så relativt kort afstand fra de mange mindre franske vindistrikter, hvor der produceres virkeligt gode vine, vine, der er meget bedre, end den, der blev drukket til nævnte forret.
Og her skal det siges, at netop langs Loire floden ligger der i det overordentlig smukke landskab mange mindre vindistrikter. Jeg anbefaler, at man tager derhen og nyder Frankrigs Have. Og maden. Og vinen.
I stedet for alle de oversøiske vine, italienske vine m.m. vi så tit møder i detailhandlen, burde vi have mulighed for at drikke mere fransk vin. Rigtigt gode franske vine.



Verner    

lørdag den 19. marts 2016

Tenuta Lodola Nuova 2011

Tenuta Lodola Nuova 2011

Vino Nobile di Montepulciano

DOCG

Ruffino


Toscanas lyksaligheder.

Chiantis vinzone er opdelt i mange forskellige smådistrikter, man kan også sige små vinområder, hvoraf nogle stikker hovedet lidt længere frem end andre. Det er hovedsageligt rødvinsområder, vel nærmest efter tradition, men hvis interessen var der, kunne man vel også lave hvidvin af klasse?
Har man som vinturist besøgt Chianti og tilliggender, er der imidlertid visse områder, der kalder på større interesse end det resterende Chianti.

Som nu f.eks.:

Chianti Classico
Rúfina
Montalcino
Montepulciano
Bolgheri

Grunden til dette er den højere kvalitet, der her produceres. Indenfor de nævnte områder har man mulighed for at finde topkvalitet. Jeg skriver har, for der gives ingen garanti. Man må smage sig frem!


Tenuta Lodola Nuova 2011 – DOCG.

Vino Nobile di Montepulciano


Før optrækning er der nogen forventning. Vil denne vin være drikkemoden eller næsten? Så ingenlunde! Personligt vil jeg tro, der går tre år, før vinen er fuldt drikkemoden. Den må dekanteres, hvis vinen skal drikkes senere på dagen. Det bliver den! Pt. dækker de fremtrædende taniner lidt over smagen, naturligvis. Vinen er lagret 18 måneder på egetræs fade. Den fremtræder med smag af fuldmodne kirsebær, røde bær, krydderier og en anelse chokolade.
Det bliver meget mere spændende om en tre års tid, når vinen er fuldt udviklet og drikkemoden, og med garanti har opnået en lang større grad af kompleksitet, med mange snags-lag. Hvor den hviler i sig selv. Det er også derfor, at vejen frem er lagring - og ikke dekantering.
Stone sure.

Addendum 11-10-2017:

Som tidligere skrevet, så er vejen frem lagring. Og i går fremstod dette lille vidunder bare så smuk og dejlig. Fuldmoden, hvilende i sig selv og pragtfuldt smagende. Ingen skarpe kanter, stadigvæk let og meget elegant trods sine 14 %. Forunderligt. Stadigvæk ikke til kæmpe oksestege eller ditto bøffer!


Verner

søndag den 28. februar 2016

Albariño

Rias Baixas - Albariño

Galicien

Vindistriktet Rias Baixas. Tæt på Atlanterhavet

I dag hører vin lavet på druen Albariño til de bedste hvidvine i Spanien. Med sprød frugt, ferskenaroma og et meget højt syreniveau passer denne drue fint til havets frugter. Den berømte vinmand Miguel Torres mener, at Albariño i virkeligheden er identisk med Riesling, som skulle være ført til den Iberiske Halvø af tyske munke i det elvte århundrede.
Ser man isoleret på navnet, betyder Albariño: Øvre Rhin. Så måske er der noget om snakken.
Alba = Øvre
Riño = Rhin
Ergo har vi Øvre Rhin !

Dette er endnu ikke videnskabeligt bevist, men måske er der noget om snakken. Druen, og vinen man laver af den, minder i hvert fald om Riesling.
Det er ikke så mange udgaver af Albariño vi ser i Danmark, så derfor er det interessant, når vi endelig møder én.
Den dyrkes i Galicien i Spanien, tæt på Atlanten, i Rias Baixas, deraf måske det friske indtryk, samt det høje syreniveau.


Rias baixas, Albariño
Gotas de Mar 2014

Farven svagt gylden, ganske klar.
Bouquet ikke meget, men til stede.
Smag, frugtig, citrus og syre. Masser af syre.

Minder godt nok noget om Riesling. Passede fint til pocheret laks med blandede grøntsager i en fin lys sauce.
Positivt bekendtskab.


Verner


fredag den 29. januar 2016

In Vino Veritas

Fra venstre mod højre ses de nedenfor omtalte:
LBV, Riesling, Campofiorin og Calvados Landonne

På dette tidspunkt af året er der i de europæiske vinlande ikke alverdens gang i tingene, i hvert fald med hensyn til planternes udvikling i vinmarkerne. Der er ikke meget at rejse derhen for lige pt. Det er vinter. Ikke meget at gøre for vinturister. Kun at drikke de rare sager.
Men, det kan vi lige så godt gøre hjemme.
Hvad skal vi så drikke, det er et spørgsmål, som tit dukker op, for det er vigtigt, at det bliver mere end antagelig, skulle jeg mene. Godt skal det være – og let drikkeligt. Det er forøvrigt også weekend.

I eftermiddagstimerne skal det gøre godt med et enkelt glas Portvin. Det er en fin ting her i senvinterens kolde, blæsende og grå dage, som i dag. Når talen falder på Portvin, er det værd at notere sig, de mange forskellige udgaver vi møder drikken i. Snydt bliver man ikke, hvis man holder sig til Vintage Port (årgangsportvin). Altså Portvin fra en enkelt årgang. De findes i forskellige udgaver.
Vintage Port – aftappes efter to år på fad, lagres på flaske.
LBV Late bottled vintage – aftappes efter fem år på fad
Colheita – aftappes efter syv år på fad.
- fortvivl ikke, der findes endnu flere varianter!

Barão de Vilar LBV 2010
Portugal
Mørk, fyldig, koncentreret, frugtig, espresso og chokolade.
Herligt glas.


Schweickardt
Riesling 2014 Feinherb
Rheinhessen – Tyskland
Meget dejlig tysk Riesling i udgaven Feinherb. En sådan Feinherb må indeholde 10 – 20 g sukker pr. liter, og vil for det meste fremtræde med en lille elegant restsødme, som tiltaler mange. Ligeså her. Denne Riesling er ikke en stor vin, men som svenskerne siger; snygg. Personligt importeret af en god ven, fås ikke i handlen. F.eks. til Forelle nach Müllerin Art.
Det er tysk Riesling.


Masi
Campofiorin 2012
Veneto – Italien
(Campofiorin: Blomstermarken). Dette er en Valpolicella Ripasso, dvs. gæret to omgange på Reciotto- eller Amarone-drueskaller, for at få en fyldigere og mere lagrings egnet vin. Denne er mørk, kraftig og elegant. Velegnet til en del kødretter. Vi vil drikke den i dag til rådyr-ragout. For et stykke tid siden var jeg så lykkelig at få en flaske valpolicella af en kær gammel veninde. Den nævnte flaske var ikke ripasso, men en overordentlig let og delikat vin. Det var overraskende.


Calvados Landonne
Hors D’age
Normandiet - Frankrig
Her er ikke tale om et vinøst produkt, men om æblebrændevin. Æbler lavet til Cider og derefter destilleret. I Normandiet og Bretagne, hvor man laver Calvados tales om anvendelse af op til 200 forskellige sorter æbler. Ikke småting. Ikke så mange drikker måske Calvados i dag i Danmark. De snyder sig selv! Mange Calva’er er elegante og fint smagende, et fortræffeligt alternativ til Cognac. Calvados findes naturligvis i mange udgaver, hvor de langtidslagrede virkelig rykker. Som nu f.eks. Hors D’age; lagret mere end seks år. Til sort kaffe og franske crepes. Oh, la, la.

Dejligt ikke? God weekend!



Verner