fredag den 15. april 2011

Vinmark i Wachau (Østrig), hvor der dyrkes Grüner Veltliner




En vinblok, som denne, skal ikke blot være en anmeldelse af alle de flasker, der smages hhv. drikkes i årets løb. Det blev hurtigt kedeligt, ja rent ud sagt trivielt. Næh, der skal også nævnes mere generelle forhold. I visse retninger står det skralt til, for en vindrikker altså. Hvis penge ikke var et problem, kunne man bare vælge de bedste vine, denne verden frembringer. I så fald er der ikke mere at tale om. Det er ganske enkelt. Men det holder ikke en meter og slet ikke bare hen til banken. Kedeligt blev det vel også på den lange bane. I supermarkedskæder, hvor der sælges vin, bliver man bombarderet med uhyre mængder rødvin. Næsten kun rødvin. I en del tilfælde er det vin, der aldrig skulle have været eksporteret og slet ikke hertil. Udvalget af hvidvin, rosé og mousserende vine er meget småt. Det er som danskere kun drikker rødvin. Billig rødvin. Tre for en hund og de er væk inden weekenden er gået. Sørgeligt, men sandt. I øvrigt er den internationale trend forlængst slået igennem. Det skal åbenbart være stærkt alkoholprægede, kulsorte, anonyme frugtbomber fra oversøiske lande især Sydamerika. Chile. Trættene i længden. Det er mainstream, så det batter.


Hvad stiller man op? Man handler hos en rigtig vinhandel! Sådan et sted råder også over vine, der er til at betale for almindelige indkomster. Blot tilbydes bedre vine. I søgen efter gode, drikkelige vine indenfor en overkommelig økonomisk ramme, ville det være en god idé at drikke vin, som netop ikke er mainstream. Der er faktisk mange muligheder, flere end der er nogen grund til at trætte med her. Man skal blot søge. Selvfølgelig skal jeg nævne bare et par alternativer, som det bestemt er værd at beskæftige sig med. Sagen er i virkeligheden, at i de europæiske vinlande findes vin produceret på lokale, indfødte druesorter, som ikke er særligt kendt her på lav. Hvis vi vender os til det gamle vinland Østrig, der for en del år siden oplevede en stor vinskandale, et for længst overstået stadie, må man smage vin lavet på de to nedennævnte druesorter!


Grüner Veltliner

Østrigs nationale grønne sort. Utroligt alsidig, fra livlig, krydret frugtighed som ung til koncentreret elegance som ældre.


Sankt Laurent

Denne blå druesort dyrkes hovedsageligt i Østrig. Sankt Laurent er genetisk set tæt beslægtet med Pinot Noir og er på mange måder næsten ligeså vanskelig at have med at gøre. I gode årgange kan den give glimrende resultater. Det er som regel mellemfyldige vine med en vis frugtsyre og tannin, duften præges af mørke bær og bitre kirsebær.


Verner


2 kommentarer:

  1. Fint at se et billede fra Wachau. Er enig med dig at der er for mange overalkoholiserede oversøiske vine til fals, og jeg vil langt heller have en Grüner Veltliner.

    Kender du http://www.domaene-wachau.at/ - skulle du få lønforhøjelse er der mulighed for at købe vine fra 40erne og frem.

    SvarSlet
  2. Hej Jørgen
    Jeg ser allerede din kommentar i dag 2. juni. Det betyder at jeg er blevet langsommere. Jeg vil kigge på det foreslåede. Lyder rigtig spændende.

    Verner

    SvarSlet