Renato Ratti - Barolos innovator
I midten af 1900-tallet mente man, at Barolo
skulle smage på én måde; kraftfuld, bentør og med garvesyre strittende ud til
alle sider. Men det ville ønologen Renato Ratti ikke nøjes med. I 1960
kortlagde han markerne i Barolo med samme detaljerigdom, som munkene gjorde det
i middelalderens Bourgogne. Derpå udplantede han marker ved Barolo-byen La
Morra, hvor han havde analyseret sig frem til, at man kunne fremstille
Barolo-vine i en silkeagtig og kødfuld stil, som aldrig før havde set dagens
lys.
Teknikken finpudses
Efter få år stod det Renato Ratti klart, at de
druer han høstede kunne skabe unikke Barolo-vine, men han vidste ikke selv
hvordan han kunne udnytte potentialet bedst muligt. Derfor ansatte han i 1969
den talentfulde Massimo Martinelli, og i årene der fulgte udviklede de i
fællesskab en ny vinificeringsmetode til Barolo, som indebar en forkortelse af
maceration, gæring og fadlagring. Takket være denne metode blev vingårdens
Barolo-vine bemærkelsesværdigt raffinerede og elegante fra midten af 1970'erne.
Barolo Marcenasco
Barolo Marcenasco kendetegnes ved sin
imødekommende karakter, som gør at vinen er en kæmpenydelse allerede ved
frigivelse. Duften er pakket med frugtige nuancer af brombær, mokka, trøffel og
en let antydning af røg. Smagen er meget fyldig med kaskader af moden frugt og
runde tanniner i den lange eftersmag.
Marcenasco 2000
Alt det ovennævnte er så sandt, som det er
sagt. Her er ikke noget at rette, heldigvis. Og den i overskriften nævnte
(Marcenasco 2000) er en drøm af en vin. Nu tretten år gammel fremstår den, som
meningen også er, i en silkeagtig og kødfuld stil. Raffineret og elegant på
engang. Fuldstændig harmonisk og vel-afbalanceret. Når man drikker en sådan
vin, som denne Barolo, er der sandelig noget ved livet. Jeg og min fætter drak
den, fredag aften i denne uge, til Risotto med fløde-svampestuvning iblandet
sauterede strimler af oksefilet, og det var et ægteskab (mad + vin), der var
helt perfekt. Skønne sager!
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar