Ved
besøg i Umbrien bør man som vindrikker i hvert fald nå at smage en bestemt
vin, nemlig:
Sagrantino
di Montefalco
Det må man simpelthen. Det er ikke fordi, der ikke laves
andre gode vine i Umbrien, men denne er et must. Helt bestemt. Der dyrkes store
mængder vin i det smukke Umbrien, her som andre steder i Italien er der vin
overalt. Vi er i vinland.
Sagrantino druen giver en markant vin. De tykke skaller,
som druerne har, giver rigelig farve, syre, tanniner og sukker. Resultat af dette er en
mørk, dominerende og markant vin med høj alkoholstyrke på 14-14,5 % - eller
endnu højere.
Druen har sit navn fra tidligere, hvor den blev brugt ved
forskellige kirkelige handlinger.
Obligatorisk lagring er 30 måneder heraf 12 måneder på
træfade.
Sagrantinoen fremstår med en stram smag, karakteristisk og
balanceret, intens mørk rubinrød farve og en bouquet med et strejf af urter,
lakrids og brombær.
En sådan kraftbasse bliver aldrig billig, naturligvis, men
en oplevelse er den. Hvis det var muligt, burde man drikke den til krondyr steg,
bjørn, elg eller rensdyr. Her vil vinen virkelig komme til sin ret.
Man kan også møde denne interessante vin ved en smagning.
Det kan anbefales. Det gjorde deres udsendte medarbejder ved et ophold i
Montefalco. Det var en oplevelse.
Sagrantinoen produceres foruden i en sød udgave:
Montefalco Sagrantino Passito. Delikate sager!
Ydermere fremstilles også Rosso di Montefalco. Heri indgår
kun en mindre mængde Sagrantino, sammen med Sangiovese. Denne vin kan bestemt
være et fint velafbalanceret glas, selvom der er tale om en mindre vin.
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar