tirsdag den 17. november 2009

Vinsmagning på Rødovregaard

Heerup Museum
Indgang til det lille
kulturcenterRødovregaard er det stedlige mini-kulturcenter, hvor mange lokalforeninger holder deres forskellige arrangementer, og hvor det viser sig, at ordet kultur dækker over uendelig mange betydninger, flere end man umiddelbart skulle tro. Blandt andet afholder også det stedlige AOF arrangementer dér. Rødovregaard er for øvrigt Heerup Museums domicil.

Mandag aften afholdtes i AOF-regi et foredrag, som jeg personlig ville kalde vinsmagning, ved vinkonsulent Henning A. Pedersen, vinkonsulent gennem mange år, meget vidende.

Aftenens tema var:
Velmodnede klassificerede Bordeaux vine, de fleste fra Grand Cru marker!

Der blev smagt 7 vine. Vinene blev ledsaget af lysbilledforedrag om vindistriktet Bordeaux og dets slotte. Vinene var omkring 10 år gamle. Den slags klassificerede vine, fra Bordeaux, kræver mange års flaskelagring, før de er drikkeklare. Det kan ikke nytte at bære sig ad, som uendelig mange danskere gør, at købe nogle flasker af en ung årgang fredag eftermiddag og drikke dem inden weekenden er omme. Her var altså tale om, at vinene havde ligget, ventet på at tiden endelig var inde, til 10 år efter deres fødsel. Sådan.
Det var en fornøjelse! Super drikkemodne, velsmagende, runde og bløde, samtidig en stor vinoplevelse.
Her skal lige nævnes 3 af de rigtig, rigtig gode.

2000 Chateau Fonroque
Grand Cru Classé, St. Emilion

2000 Chateau la Commanderie, Pommerol

1999 Chateau Giscours, 3. cru, Margaux


Alle 7 vine bekræftede til fulde flere læresætninger, som altid kommer til at holde stik.
At vine fremstillet på klassiske druesorter, som i dette tilfælde fortrinsvis Merlot og Cabernet Sauvignon, giver klassiske, fyldige og pragtfuldt smagende vine.
At vine med stort tanninindhold skal gemmes en årrække for at modne.
At det kan betale sig at vente på, at den slags vine bliver modne til at drikke.

Aftenen sluttede med:
2001 Chateau Gravas, Barsac-Sauternes

Altså en hvid, sød vin. Prægtige sager, otte år gammel, og smagte som en drøm. Gylden, fyldig, sød og blomstrende, og sluttede alligevel i en elegant tør finish. Hvis man til sådan en pragtvin så lige havde haft en fransk nøddetærte eller en Tarte Tatin ved hånden.
Ikke?
Kan du se det for dig?
Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar