tirsdag den 24. januar 2012

BAROLO 2004 - PODERE DELLA COLLINETTADer var engang, hvor Barolo var kult. Man (almindelige vin-nydere) smagte og drak kun sjældent Barolo. Barolo var heller ikke almindelig i handelen. Kunne man opstøve en enkelt flaske, hvilket var sjældent, var den dyr og netop sjælden. Barolo var kult. Lige i den grad. Det var opløftende, når det skete. Man følte sig privilegeret. Man drak Vinenes konge, kongernes vin. Det var i gamle dage. ”Gamle dage var ikke en skid gamle” (citat: Benny Andersen). Men cirka 25 år tilbage, skulle jeg tro. Mindst. I dag forholder det sig en del anderledes. Meget. Du kan i dag få Barolo mange steder. Der er blot et men!

Hvis du i dag finder en Barolo i et supermarked, hvilket er let, er det hvad man kunne kalde en lille Barolo. En Barolo fra en mindre og ukendt producent, som vel at mærke, har gjort hvad han/de kunne. Men et godt eksempel, på hvad det burde være, er det ikke. Den koster heller ikke så meget, hvilket alt andet lige, er dejligt, ikk’? - Næh, nej, sådan forholder det sig ikke.

Skal vi drikke Barolo, og det skal vi da heldigvis af og til, skal vi

Betale ”kassen”
Årgangen skal være bedst mulig
Producenten kendt, nærmest berømt
Vinen skal være drikkemoden
Temperaturen optimal (ca. 16 grader C.)
Hvis vinen skal drikkes til et måltid, skal dette være passende til vinens egenart og smag eller vice versa
Vinen må ikke fornylig have rejst.

Er dette opfyldt bliver det en dejlig oplevelse – og dyr!

Men i en nærliggende kælder hvor jeg har fået lov at opbevare et mindre antal flasker år ud og år ind, mens de modner, fandt jeg så lige en enkelt resterende flaske af ovennævnte

BAROLO 2004 - PODERE DELLA COLLINETTA

Barolo stammer fra distriktet Piemonte i Norditalien. 2004 var en meget fin årgang. Barolo er områdets førende vin. 100 % Nebbiolo. Nebbiolo er druens navn. Collinetta, navnet på producenten, er totalt ukendt på disse kanter og derfor ikke berømt eller lignende. Til gengæld var vinen fuldmoden. Farven smuk rød, på vej til murstensfarvet. Temperaturen perfekt 16 grader. Passede fortrinlig til dagens middag. Fuldendt balance, herligt smagende. Denne flaske havde ikke tabt noget af sin  frugt. Meget tilfredsstillende. Til gengæld havde den både tjære, tobak og tovværk, bare et lille strejf i baggrunden. Dejligt glas. 
Desværre var det den sidste af seks flasker.
Til gengæld venter andre producenters Baroloer i kælderen.


Verner


Ingen kommentarer:

Send en kommentar