mandag den 9. juli 2012

Fup eller fakta?

Floden Olt i Rumænien
Ved læsning af utallige vin-bøger hhv. artikler, mv. støder man på de samme vandrehistorier, ikke at det er morsomt, og sikkert heller ikke ganske korrekt. Jeg kunne nævne adskillige af disse.

Men en af de historier, der hårdnakket hævdes som værende sand, er historien om hvordan floden Lot i Sydvestfrankrig fik sit navn. Eller rettere sit tidligere navn.
Beklageligvis kan jeg ikke pt. finde det sted, hvor jeg har læst det, det er krop umuligt. Men jeg mener at kunne huske, at Prins Henrik har fortalt om det i tv, og han burde vel vide det, han som er vokset op ved den smukke flod?

Myte
Da de romerske legionærer i deres erobringstogter nåede til floden i Sydvestfrankrig, gjorde de store øjne. De havde tidligere været med i krige ved floden Olt i Rumænien, og fandt at denne flod lignede floden i Rumænien lige på en prik og opkaldte den efter den rumænske (sic).


Sandsynlighed

Til støtte for dette vil jeg gerne vedlægge fotos, der beviser påstanden, men det er ikke muligt i skrivende stund at finde netop sådan et bevis, heller ikke på nettet, men her vedlægges et foto fra begge floder. Nej, netop på disse fotos føres der altså ikke bevis. 


Floden Lot i Sydvestfrankrig

Til gengæld har befolkningen langs floden Lot i lang, lang tid tilbage benyttet navnet Olt om deres flod, netop som de romerske legionærer døbte den. Navnet Olt kan man stadig møde mange steder i dag, navnet indgår i mange forskellige forbindelser, f.eks. Prins Henriks slot (Chateau Caïx d’Olt), i forskellige vine (Cotes d’Olt, Malbec, Cahors), etc., etc. Det er ikke et endegyldigt bevis, men hævdes altså at være sandt. God historie.

Cahors-vine fra Lot
Personligt drikker jeg meget gerne Malbec-vine fra Lot (Cahors), langt hellere end Malbec fra Argentina, som er blevet så moderne pt. Man kan glæde sig selv ved at drikke Prinsens vin, blot skal man undgå de billigste af serierne. Gør man det, får man rigtig god vin.
Har du så også en god bankrådgiver, skulle du måske prøve en flaske fra sagnomspundne Clos de Gamot. Det er, hvad der kræves til dette projekt; en god bankrådgiver!


Verner


Ingen kommentarer:

Send en kommentar