tirsdag den 11. september 2012

Ny klassifikation i St. Emilion (France)


UPS!
- Og her kommer blog-indlæggets endelige og rigtige version!


Chateau Ausone

Pavie and Angelus forfremmet i ny St. Emilion klassifikation

Chateau Pavie og Chateau Angelus blev forfremmet i den nye klassifikation og kan nu bryste sig med, at tilhøre den fornemme kategori 'Premier Grand Cru Classé A'.
96 chateauer havde tilmeldt sig klassifikationen for 2012 og blandt andre forfremmelser kan nævnes Chateau Canon La Gaffelière og Chateau La Mondotte, der begge blev rykket op i kategorien 'Premier Grand Cru Classé'.
Et af de 96 vinslotte blev afvist og 12 chateauer mistede deres klassifikation, eller blev ikke givet status som 'Grand Cru Classé'.

Det er vigtigt for forståelsen af klassifikationssystemet i St. Emilion, at rækkefølgen set fra toppen er:
Premiers Grand Crus Classés (A)
Premiers Grand Crus Classés (B)
Grand Crus Classés
Grand Crus

Grand Cru er altså for intet at regne sammenlignet med de øvrige, men her er flest vine rangeret. De fortjener bestemt også at blive drukket, som de klassevine de vitterligt ofte er. Men rigtig Grand Cru er man først, når man har opnået status af Grand Cru Classé. Den almindelige vindrikker kan være ligeglad, for vedkommende får måske aldrig lejlighed til at smage en vine fra toppen; Premiers Grand Crus Classés (A). Det hænger en del sammen med disse få slottets exorbitante prisniveau. Desværre. Og deres relative sjældenhed (der er ikke de store mængder til rådighed). Men – de er alle skillingerne værd.
  
Chateau Ausone - Premier Grand Cru Classé (A)
Jeg selv har tidligere, det var før pensioneringen, oplevet at smage et par stykker af de bedste og især står Chateau Ausone stærkt i erindringen. Det er vin på et uhørt højt niveau. Forrygende, formidabelt glas vin. Så bliver det ikke meget bedre.

Asonius
I oldtiden hørte den sydlige del af Tyskland til romerriget, og allerede romerne dyrkede vin i Moseldalen.
I 300-tallet besang den romerske digter Ausonius de fine villaer på skråningerne ned til floden og "de friske, grønne høje, helliget guden Bacchus".
Mange steder langs floden er der minder fra romertiden, og ved Neumagen øst for Trier har man udgravet kejser Konstantins sommervilla. Dette er sandsynligvis det ældste sted i Tyskland, hvor man har dyrket vin.
Ausonius var den, der lagde navn til Château Ausone i Bordeaux – Og her i Bordeaux havde han også en villa og 17 hektar vinmarker!Relief af vinskib på Ausonius tid - ved Mosel

- der var fuld gang i folk - selv i romertiden!


Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar