Giorgio Rivetti
Superstjernen Giorgio Rivetti, vintroldmand fra Piemonte,
besøgte onsdag eftermiddag Brødrene D’s Vinhandel på Rolighedsvej på
Frederiksberg. Stjernen viste sig at være helt nede på jorden, en ganske
almindelig mand, farmer, som han kaldte sig selv på et meget charmerende
engelsk. Positivt bekendtskab og ganske dagligdags klædt, ingen fine manerer
her. Med sig bragte han et udvalg af supervine fra La Spinetta, hans og hans
families berømte vineri.
Rivetti var ledsaget af to af sine topmedarbejdere, en
midaldrende mand, som ham selv og Nadine Weihgold, en yngre dame, tysk og
stammede fra Rheinhessen. Hun var ligesom chefen charmerende, interesseret i at
tale med de fremmødte, heriblandt mig selv.
Gennem smagningen steg vinenes kvalitet fra glimrende,
over det excellente til ustyrlig gode. Ydermere blev man omhyggeligt og meget
indtrængende fortalt om filosofien bag de herlige vine.
Kun egne marker; ingen frugt bliver købt
Superomhyggeligt markarbejde sikrer den bedst mulige frugt
Biologisk dyrkning; ingen pesticider overhovedet
Lille udbytte pr. vinstok
”Jeg er farmer” understregede Rivetti flere gange og
betonede, at af det endelige og meget fine resultat skyldes de 90 %
markarbejdet og 10 % arbejdet i kældrene. Sådan. Han var også så venlig at
uddele råd angående køb af vin. ”Køb ikke vine med 15 og 16 pct. alkohol til
lagring. Efter 5-6 år brænder de sammen og er helt færdige. Det vigtigste er
balancen mellem frugt, syre, ekstraktindhold og alkohol, som i hans egne vine.
En vin skal være i balance, og det er de nævnte monstervine ikke. Aldrig. Til
gengæld kan en vin i perfekt balance gemmes 15 –20 - 25 år.”
En stor fejltagelse efter Rivettis mening er den udbredte
brug af franske druer i italienske vine, som f.eks. Cab. Sauvignon og Merlot,
som aldrig burde have fundet sted. Der er masser af italienske druesorter, som
giver helt fantastiske vine, smukke, velsmagende, med den fineste frugt og i
top-balance.
Rivetti frarådede desuden publikum at gå ind på en
Italiensk toprestaurant og helt ubeset at bestille en dyr og udsøgt Barolo
eller Barbaresco til spisningen, tag hellere en vin fra Langhe (en mindre vin
fra samme vinområde) og få en bedre oplevelse.
Syv af La Spinettas vine blev smagt. Smagningen toppede
med to Barbaresco’er:
Barbaresco Bordini 2006
Barbaresco Starderi 2007
Begge vine fra navngivne enkeltmarker; (Crus). De var begge helt ustyrligt gode.
Herunder billeder fra La Spinettas tre vinerier
Grinzane Cavour - Piemonte |
Castagnole Lanze - Piemonte |
Terricciola - Tuscany
Verner
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar