torsdag den 13. september 2012

Giorgio Rivetti
Giorgio Rivetti

Superstjernen Giorgio Rivetti, vintroldmand fra Piemonte, besøgte onsdag eftermiddag Brødrene D’s Vinhandel på Rolighedsvej på Frederiksberg. Stjernen viste sig at være helt nede på jorden, en ganske almindelig mand, farmer, som han kaldte sig selv på et meget charmerende engelsk. Positivt bekendtskab og ganske dagligdags klædt, ingen fine manerer her. Med sig bragte han et udvalg af supervine fra La Spinetta, hans og hans families berømte vineri.
Rivetti var ledsaget af to af sine topmedarbejdere, en midaldrende mand, som ham selv og Nadine Weihgold, en yngre dame, tysk og stammede fra Rheinhessen. Hun var ligesom chefen charmerende, interesseret i at tale med de fremmødte, heriblandt mig selv. 
Gennem smagningen steg vinenes kvalitet fra glimrende, over det excellente til ustyrlig gode. Ydermere blev man omhyggeligt og meget indtrængende fortalt om filosofien bag de herlige vine.

Kun egne marker; ingen frugt bliver købt
Superomhyggeligt markarbejde sikrer den bedst mulige frugt
Biologisk dyrkning; ingen pesticider overhovedet
Lille udbytte pr. vinstok

”Jeg er farmer” understregede Rivetti flere gange og betonede, at af det endelige og meget fine resultat skyldes de 90 % markarbejdet og 10 % arbejdet i kældrene. Sådan. Han var også så venlig at uddele råd angående køb af vin. ”Køb ikke vine med 15 og 16 pct. alkohol til lagring. Efter 5-6 år brænder de sammen og er helt færdige. Det vigtigste er balancen mellem frugt, syre, ekstraktindhold og alkohol, som i hans egne vine. En vin skal være i balance, og det er de nævnte monstervine ikke. Aldrig. Til gengæld kan en vin i perfekt balance gemmes 15 –20 - 25 år.”
En stor fejltagelse efter Rivettis mening er den udbredte brug af franske druer i italienske vine, som f.eks. Cab. Sauvignon og Merlot, som aldrig burde have fundet sted. Der er masser af italienske druesorter, som giver helt fantastiske vine, smukke, velsmagende, med den fineste frugt og i top-balance.
Rivetti frarådede desuden publikum at gå ind på en Italiensk toprestaurant og helt ubeset at bestille en dyr og udsøgt Barolo eller Barbaresco til spisningen, tag hellere en vin fra Langhe (en mindre vin fra samme vinområde) og få en bedre oplevelse.
Syv af La Spinettas vine blev smagt. Smagningen toppede med to Barbaresco’er:

Barbaresco Bordini 2006
Barbaresco Starderi 2007

Begge vine fra navngivne enkeltmarker; (Crus). De var begge helt ustyrligt gode.

Herunder billeder fra La Spinettas tre vinerier

Grinzane Cavour - Piemonte

Castagnole Lanze - Piemonte

Terricciola - Tuscany


Verner


Ingen kommentarer:

Send en kommentar