tirsdag den 21. januar 2014

3,4 mio kr.!


Rekorden for verdens dyreste whisky solgt på auktion
er netop slået på en auktion hos Sothesby's i Hong Kong


Det første spørgsmål jeg møder er selvfølgelig: Hvorfor kommer der et indlæg om whisky på en vinblog? Ja, som man plejer at sige: det er et godt spørgsmål!
Årsagen er ret simpel, nemlig at en flaske whisky af de bedre er solgt på auktion for 3,4 mio. kr. for en 6-liters krystalflaske.
Nej, der er ikke tale om vin, men et andet drikkeligt fluidum med spiritusindhold, nemlig whisky. Derfor kommer det med her. 
Der er tale om en 6-liters krystalflaske af den sjældne single malt whisky ”M” fra det verdenskendte skotske Whiskyfirma Macallan.
Det som definerer en kultur er, at den skaber f.eks. en drikkelig ting, man kan blive fuldstændig skæv på!
I skrivende stund håbes på, at læseren stadig er med!

For ret så mange år siden reklamerede en vinforretning med et whiskymærke. I den anledning var der en længere historie angående kelterne og deres spiritus; whisky.
Her hævdede vinfirmaet, i modsætning til diverse leksika, at Kelterne oprindeligt var udvandret fra det centrale Schweiz, oppe i Europas vandskel, der hvor Rhinen og Rhone udspringer med 100 meters afstand, og vandret ned over Europa for endelig at nå frem til de Britiske Øer, til Cornwall, Irland og Skotland, hvor deres sprog den dag i dag endnu tales. Det er sådan cirka rigtig nok, men måske med visse moderationer.
Med sig skulle de have bragt deres form for ildvand; nemlig uisge beatha: Livets Vand.
Til yderligere støtte for dette argument gjordes gældende, at i det centrale Schweiz, hvorfra Kelterne skulle være kommet, tales der den dag i dag oldkeltisk i afsides beliggende dale, ligesom der tales oldlatin i andre afsides liggende dale, samme steds. Dette blev gjort gældende pga. af sammenfald sprogligt mellem oldkeltisk og oldlatin. Altså nært beslægtede sprog! F.eks udtales det keltiske ”uisge beatha" næsten ligesom det latinske ”aqua vita”. Begge dele betyder ”Livets Vand”.
Her er det spørgsmålet, om en sådan historie klarer frisag i f.eks. byretten?
Tilbage står kun et: At anbefale et enkelt lille glas whisky af bedste kvalitet!
Macallan "M"
Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar