Denne Selection special er mørk, kraftig og velsmagende Cognac. Her er virkelig noget at komme efter, ingen
sædvanlig små-kedelig Cognac, tværtimod. Eller som de siger, hvor den skønne
drik produceres; Au contraire! Hvis jeg skal komme med et bud på, hvad sådan en
ting smager af, må det blive en fremtrædende smag af figner, et svagt hint af
sherryfad og en anelse jord. Power!
Og her er så kun tale om Boujou
på basisniveau. Kommer man ud for husets bedre kvaliteter, som f.eks. VSOP og
XO, bliver der ingen ende på herlighederne.
Mandag aften (i morgen) skal jeg lave franske crepes af bedste klasse, for at matche denne
herlige sag.
Sans doute!
Og denne gang er der ikke grund
til at bortforklare, hvorfor der optræder et blog-indlæg angående spiritus.
Cognac er brændevin. Dvs. brændt vin; destilleret vin. Altså har vi et produkt
her, som er fremstillet på basis af vin. Ellers ville det ikke kunne lade sig
gøre. Det er ovenikøbet destilleret to gange. Dernæst bliver det fadlagret
under betegnelsen eau de vie; livets vand! Hos producenten Bouju fadlagres alle
eau de vie mellem fire og fem år før den endelige blanding og aftapning, der så kaldes
Cognac. Vupti.
Daniel Bouju et er en lille familievirksomhed,
grundlagt i 1805 og beliggende i Saint-Preuil.
Huset
laver cognac i Grande Champagne, Cognacområdets absolutte “Hjerte”, og råder
over 25 ha vinmarker.
At besøge
Daniel Bouju er som at sætte tiden lidt i stå - hele produktionen foregår i det
lille landbohus’ tilhørende lade og - man fristes til at sige - redskabsskur.
Daniel
Bouju er et stærkt bevis på, at småt er godt – hos ham er masseproduktion og
industriel produktion bandlyst. Her er det detaljerne, der tæller: Cognacen
destilleres på en 16,5 hl. still og fadlagres på helt nye små Limousin-fade,
hvorved den tager karakter gennem flere års naturlig udvikling på fad og ikke
ved hjælp af kunstige tilsætninger som karamel eller sukker.
Daniel
Boujus generelle kendetegn er en mørk, finesserig og karakterfast smag, der i
VSOP-kvaliteten er rund og fyldig med udviklede tanniner og en lang eftersmag
med frugtrige, krydrede nuancer. Forskellen i de forskellige cognacer ligger i
lagringen, der er mellem 5 og 80 år, afhængigt af den enkelte produkttype.
Herudover fremstiller Daniel Bouju også den for området så kendte specialitet,
Pineau des Charentes.
Den
oprindelige opskrift på Daniel Boujus cognac blev lavet i 1804, og det er
stadig den, der danner grundlag for produktionen i dag. Ingen hokus pokus. Men
selvfølgelig en lille hemmelighed i fremstillingen. Vil man have kraftig, mørk
og tung cognac, skal råmaterialet være sure druer høstet tidligt, og som
tidligere nævnt: Ingen tilsat karamel, kun den ægte farve fra fadlagringen. Og
så er Boujus cognacer ikke engang dyre – tværtimod!
Verner
Daniel Bouju er vores nabo, og vi er meget stolte af, at kvaliteten af sine produkter er anerkendt. For at ære ham, kan vi tilbyde smagninger i hele sit udbredelsesområde, herunder de ældste cognac (80 år)
SvarSletMa chère Madame
SvarSletMille merci pour votre aimable réponse.
Verner