Det kan ikke nægtes, det blev alligevel en dejlig sommer,
hvad det også er lige pt. Det må vi have en lille én på, ikk’? Rent vinmæssigt,
er det ikke nogen sag at tage sig et glas. Overhovedet ikke. Det er blot at
knappe en flaske op – og vupti.
Vore
dages vine er mere pålidelige end nogensinde før. Vi skal blot skaffe nogle
flasker, trække dem op og drikke. Alle er glade. Ikke alene er de mere
pålidelige, men generelt set også af en bedre kvalitet end førhen. Hvis man nu
leder en hel sommer igennem, f.eks., og prøver at finde noget drikkeligt, der
lever op til kvalitet kontra pris, bliver det noget sværere. Med mindre altså
at man frekventerer en vinhandler i stedet for diverse supermarkeder. Så har
man en chance for kvalitet!
Noget
helt andet er så, om det pågældende produkt er i orden, at alt er Ok, og på
toppen. Desværre ikke!
Undtagelsesvis
møder man en flaske vin med propsmag, det er forholdsvis sjældent, men
alligevel! I så tilfælde kan man returnere flasken og få den byttet. Men det er
naturligvis generende, at den flaske man havde udset sig til dagens middag er
behæftet med ovennævnte fejl. Propsmag er den hyppigste fejl i vin. Den skyldes
en skimmelsvamp, der angriber vise typer kork. En vin med propsmag lugter
muggen og mangler frugt. I nogle tilfælde kan det først erkendes, når vinen har
tilbragt nogle minutter i glasset! Selv en forudgående lugtmæssig kontrol af
proppen, før den er trukket op, er ikke garanti nok.
Løsning:
Tag en ny flaske, byt den angrebne, hvilket forhandleren skal gøre og også
gerne gør. Han kan ikke gøre for kalamiteten.
Her
er vi fremme ved dagens oplevelse. Til middagen drak vi så en vin, der opfyldte
alle parametre for, hvordan en sådan vin skulle være.
Det
drejer sig om en Chianti Classico Riserva, Syv år gammel.
Drikkemoden.
Kendt
vindistrikt
Classico:
det oprindelige inderste distrikt
Riserva,
fadlagret 2-3 år efter forskrifter
DOCG:
Garanteret oprindelsescertifikat; Vinen kommer fra det sted, der er angivet på
etiketten (med garanti) og opfylder alle forskrifter vedr. produktion.
Vinen
havde ikke rejst for nyligt (vigtigt)
Korrekt
tempereret
Vinen
passede til middagen
Men
- katastrofe!
Selv
et omhyggeligt check af proppen før optrækning afslørede ingen fejl, eller
propsyge. Efter 5 – 7 minutter i glasset var der ingen tvivl mulig: denne vin
led af propsyge. Holy shit.
Til
alt held, havde jeg en anden vin klar til drikning, men tænk en gang. Hvis
ikke, havde denne dagens middag været ødelagt. Totalt spoleret.
Chianti |
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar