Fra venstre mod højre ses de nedenfor omtalte: LBV, Riesling, Campofiorin og Calvados Landonne |
På dette tidspunkt af året er der i de europæiske vinlande
ikke alverdens gang i tingene, i hvert fald med hensyn til planternes udvikling
i vinmarkerne. Der er ikke meget at rejse derhen for lige pt. Det er vinter.
Ikke meget at gøre for vinturister. Kun at drikke de rare sager.
Men, det kan vi lige så godt gøre hjemme.
Hvad skal vi så drikke, det er et spørgsmål, som tit
dukker op, for det er vigtigt, at det bliver mere end antagelig, skulle jeg
mene. Godt skal det være – og let drikkeligt. Det er forøvrigt også weekend.
I eftermiddagstimerne skal det gøre godt med et enkelt
glas Portvin. Det er en fin ting her i senvinterens kolde, blæsende og grå
dage, som i dag. Når talen falder på Portvin, er det værd at notere sig, de
mange forskellige udgaver vi møder drikken i. Snydt bliver man ikke, hvis man
holder sig til Vintage Port (årgangsportvin). Altså Portvin fra en enkelt
årgang. De findes i forskellige udgaver.
Vintage Port – aftappes efter to år på fad, lagres på
flaske.
LBV Late bottled vintage – aftappes efter fem år på fad
Colheita – aftappes efter syv år på fad.
- fortvivl ikke, der findes endnu flere varianter!
Barão de Vilar
LBV 2010
Portugal
Mørk, fyldig,
koncentreret, frugtig, espresso og chokolade.
Herligt glas.
Schweickardt
Riesling 2014 Feinherb
Rheinhessen –
Tyskland
Meget dejlig tysk Riesling i udgaven Feinherb. En sådan
Feinherb må indeholde 10 – 20 g sukker pr. liter, og vil for det meste
fremtræde med en lille elegant restsødme, som tiltaler mange. Ligeså her. Denne
Riesling er ikke en stor vin, men som svenskerne siger; snygg. Personligt
importeret af en god ven, fås ikke i handlen. F.eks. til Forelle nach Müllerin
Art.
Det er tysk Riesling.
Masi
Campofiorin
2012
Veneto –
Italien
(Campofiorin: Blomstermarken). Dette
er en Valpolicella Ripasso, dvs. gæret to omgange på Reciotto- eller Amarone-drueskaller,
for at få en fyldigere og mere lagrings egnet vin. Denne er mørk, kraftig og
elegant. Velegnet til en del kødretter. Vi vil drikke den i dag til
rådyr-ragout. For et stykke tid siden var jeg så lykkelig at få en flaske
valpolicella af en kær gammel veninde. Den nævnte flaske var ikke ripasso, men
en overordentlig let og delikat vin. Det var overraskende.
Calvados
Landonne
Hors D’age
Normandiet -
Frankrig
Her
er ikke tale om et vinøst produkt, men om æblebrændevin. Æbler lavet til Cider
og derefter destilleret. I Normandiet og Bretagne, hvor man laver Calvados tales
om anvendelse af op til 200 forskellige sorter æbler. Ikke småting. Ikke så mange
drikker måske Calvados i dag i Danmark. De snyder sig selv! Mange Calva’er er
elegante og fint smagende, et fortræffeligt alternativ til Cognac. Calvados
findes naturligvis i mange udgaver, hvor de langtidslagrede virkelig rykker. Som
nu f.eks. Hors D’age; lagret mere end seks år. Til sort kaffe og franske
crepes. Oh, la, la.
Dejligt ikke? God weekend!
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar