tirsdag den 28. marts 2017

Valtellina

Valtellina

Personligt tror jeg ikke mange danskere har været i Valtellina-dalen i det aller nordligste Italien, på grænsen til Alperne og Schweiz. Det har jeg heller ikke. Tit har jeg forestillet mig, hvordan der var, landskabet og befolkningen. Men det ligger langt fra alfarvej. Så det er ikke blevet til noget. For mange år siden smagte jeg en af vinene fra området, nemlig Sassella. Det lille vindistrikt Valtellina ligger i en dal af samme navn. Dalen går stik Øst – Vest og måske derfor trives vinen på nordsiden af dalen så godt, med den megen sol de får, og på trods af den relativt store højde vinen dyrkes i.
Valtellina vinene produceres på druen Nebbiolo, ligesom i Barolo og Barbaresco, dog uden at nå disses høje niveau. Derimod har vinene specielle navne. DOCG Valtellina Superiore består af fem områder; Sasella, Grumello, Inferno, Valgella og Maroggia.


Sassella Valtellina Superiore DOCG 2013 
Triacca
Italienske vine har normalt ikke megen bouquet, men her var en klar undtagelse. Klar og tydelig duft af Eucalyptus. Det er ikke så ringe endda.
Smagen, som en ganske, ganske let Barolo, en bette smule tjære og tovværk og langt ude en smule Gout de Terre.
Charmerende vin. Ganske let. Ikke til voldsomme okse- og dyrestege.




Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar