Chateauneuf du Pape 2015 - Pierre Henri Morel
Vinen
til julemiddagen
Indrømmet,
jeg har tidligere skrevet om dette emne, som lige i disse dage, i
anledningen af den tilstundende højtid (julen, sic!), atter dukker op
i aviser og blade. År for år læser vi os igennem eksperternes dom.
Denne dom baseres på tilsendte flasker, som kan tænkes at være den
rette ting at drikke til julemiddagen, dvs. til hovedretten.
Denne
hovedret; den danske julemad, som er nationen hellig, drejer sig for
det meste om stegt and, gås eller flæskesteg (mellem kam) med
tilbehør af indmad, tilberedte æble / svesker, rødkål og brunede
kartofler, alt sammen med brun sovs til, fremstillet vha. stegesky
mv.
Det
var en ordentlig smøre, ikke?
Så
derfor skal vinen til dette være en rødvin med høj alkoholprocent,
mørk farve og en smule restsødme i smagen. Det skal det være, hvis
ikke man vælger at renoncere lidt på indtagelsen af de søde
brunede kartofler og den søde / syrlige kål.
Og
det kan man gøre, hvis vindrikningen er meget vigtig for én. Men så
er det jo ikke en rigtig juleaften, vel?
I
dagbladet Politiken i dag gør bladets to meget dygtige vin-smagere
boet op, altså hvad drikker vi så, hvis vi også skal spise brunede
kartofler og rødkål?
Politiken:
”Når
kriterierne for et succesfuldt vinmæssigt match til julemiddagen er
tyngde, alkohol og sødme er Amarone della Valpolicella et oplagt
valg. Især har vinen ikke sjældent den lille mængde restsukker,
der gør hele forskellen i mødet med de sukkerbrunede kartofler.
Andre vine, der alene opleves sødmefulde, er det lige pludseligt
ikke sammen med karamellen, og så knækker filmen let.”
Jeg
selv vil foretrække en Chateauneuf du Pape, som har den omtalte
restsødme; Spørg vinhandleren. I det hele taget vil jeg foretrække
Rhone-vine, men det er mit valg.
Til
julemiddagens hovedret vil jeg drikke
Saint
Cosme Cotes du Rhone rouge 2015, og give afkald på de brunede
kartofler, og kun sparsomt indtage rødkålen.
Det
bliver stort.
Til
forretten, røget laks, vil jeg drikke et glas hvidvin fra Lugana: Ca
Maiol.
Men
det er jo en helt anden sag.
Sluttelig
vil jeg lige bemærke, at en julemiddag med børn og børnebørn ikke
giver ro til udvidede smags sessioner, med lang tid til at smage og
overveje vinens smag, duft etc., gem dette til en anden dag, hvor der
er ro.
Glædelig
jul herfra.
Verner
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar