Flasken er fra Azienda Santa Barbara |
http://www.vinisantabarbara.it/
Verdicchio dei Castelli di Jesi
I tider hvor
man nærmest drukner i tilbud på rødvin fra Norditalien, Barolo,
Barbaresco, Amarone etc., etc., føles det, som om der ikke laves andet end
rødvin i Italien, hvilket er meget synd. Og dog findes der mange fremragende hvidvine
i Nord- og Midtitalien. Få drikker dem, færre skriver eller taler om disse
hvide vine, hvor synd.
Men i Marche produceres fra
gammel tid en rigtig god hvidvin.
Verdicchio
dei Castelli di Jesi er en frisk, tør og supersprød hvidvin, lavet af en af Midt-Italiens
store hvidvinsdruer med et naturligt højt syreindhold, der også gør den ideel
til mousserende vine. Verdicchio fra gode producenter udvikles meget i de første
par år efter aftapning. Typisk er der et vældigt favorabelt forhold mellem pris og
kvalitet.
Efterhånden laver
topproducenter også riserva-udgaver, ofte fortræffelige vin, blot
foretrækker jeg selv den almindelige classico udgave, der har en charme, som de
fadlagrede riserva mister. Og denne almindelige classico går fantastisk til det
italienske køkken, f.eks. løftes mange spaghettiretter af denne herlige vin.
Navnet
Verdicchio dei Castelli di Jesi kommer af verde (grøn), idet druerne bevarer en stærk
grønlig nuance, selv når de er modne. Bouquet’en er intens og duftende, smagen
er tør med en bitter eftersmag. Den viste flaske er fra Azienda Santa Barbara,
en topproducent.
Det lille distrikt har kvalitetsmæssigt været
nede et stykke tid, men er nu på vej tilbage mod bedre kvaliteter. Hvis man
vælger en flaske fra en topproducent er man godt hjulpet.
Her kommer forslag til bare nogle af
disse:
Azienda Santa Barbara
Fazi-battaglia
Umani Ronchi
Garofoli
Sartarelli
Colonnara
God fornøjelse med drikningen, måske bliver du hooked på denne
vin?
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar