fredag den 13. april 2012

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Flasken er fra
Azienda Santa Barbara
http://www.vinisantabarbara.it/

Verdicchio dei Castelli di Jesi

I tider hvor man nærmest drukner i tilbud på rødvin fra Norditalien, Barolo, Barbaresco, Amarone etc., etc., føles det, som om der ikke laves andet end rødvin i Italien, hvilket er meget synd. Og dog findes der mange fremragende hvidvine i Nord- og Midtitalien. Få drikker dem, færre skriver eller taler om disse hvide vine, hvor synd.
Men i Marche produceres fra gammel tid en rigtig god hvidvin.

Verdicchio dei Castelli di Jesi er en frisk, tør og supersprød hvidvin, lavet af en af Midt-Italiens store hvidvinsdruer med et naturligt højt syreindhold, der også gør den ideel til mousserende vine. Verdicchio fra gode producenter udvikles meget i de første par år efter aftapning. Typisk er der et vældigt favorabelt forhold mellem pris og kvalitet.
Efterhånden laver topproducenter også riserva-udgaver, ofte fortræffelige vin, blot foretrækker jeg selv den almindelige classico udgave, der har en charme, som de fadlagrede riserva mister. Og denne almindelige classico går fantastisk til det italienske køkken, f.eks. løftes mange spaghettiretter af denne herlige vin. 

Navnet Verdicchio dei Castelli di Jesi kommer af verde (grøn), idet druerne bevarer en stærk grønlig nuance, selv når de er modne. Bouquet’en er intens og duftende, smagen er tør med en bitter eftersmag. Den viste flaske er fra Azienda Santa Barbara, en topproducent.

Det lille distrikt har kvalitetsmæssigt været nede et stykke tid, men er nu på vej tilbage mod bedre kvaliteter. Hvis man vælger en flaske fra en topproducent er man godt hjulpet.

Her kommer forslag til bare nogle af disse:

Azienda Santa Barbara
Fazi-battaglia
Umani Ronchi
Garofoli
Sartarelli
Colonnara

God fornøjelse med drikningen, måske bliver du hooked på denne vin?


VernerIngen kommentarer:

Send en kommentar