Den græske vingud Dionysos - flittigt fremstillet af romerne på billeder, amforaer etc. |
Årgangens betydning for en given vins kvalitet er stærkt aftagende. Langt størsteparten af vin i vore dage er konsumvin, og for den slags vin, som er langt det meste, der drikkes, er årgangen
fuldstændig ligegyldig. Vinen bliver hurtigt drukket og produceres ikke for at
kunne gemmes, naturligvis. Årgangsbetegnelsen er nærmest bare en slags
datomærkning. Kun lige i vinzoner med køligt og omskifteligt vejr, kan der blive
tale om at skulle orientere sig om årgangen.
Noget
andet er betydningen af årgangen vedr. de små 10 pct. af vinavlen, der er
kvalitetsvin. Her er det på sin plads at interessere sig for den på vinen anførte
årgang. Stor betydning faktisk. Især for de lagringsegnede kvalitetsvine. Det
er nemlig ikke alle, der er det.
Når
man så kikker på litteratur om emnet årgangsvin, dukker der overraskelser op.
Mennesket har fremstillet vin i omkring 8000 år, så vidt man ved. Den dag i dag
ved man jo fornuftigvis ikke, hvordan disse vine var, eller hvor hurtigt de
skulle drikkes, sandsynligvis før næste høst. Og dog. I egnene øst for
Sortehavet opbevarede man i oldtiden vin i amforaer gravet ned i jorden. En
eller anden holdbarhed har man vel opnået?
Det
sjoveste er verificerede oplysninger om en romersk oldtidsvin, en vin, der blev
tussegammel. Den berømte vin hed Opimian – fra år 121 f.Kr. da Opimius var
konsul – og blev endnu nydt 125 år senere! Ethundredeogfemogtyve år!
Romerne
havde gode muligheder for at lagre vin, ler-amforaer, vinfade og glasflasker.
Og brugte dem åbenbart. Dygtige folk. De mængder, der blev konsumeret på den
tid var enorme; de romerske orgier er på ingen måde skabt af senere tiders
fantasi.
- Uha. Vi er kommet bagud!
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar