Og vejret? |
I
begyndelsen var Chablis (lettere omskrevet citat). Og Chablis ligger der endnu.
Engang sammenhængende med Bourgogne, nu adskilt, men rent vinmæssigt og mentalt
er det stadig en Bourgogne, ikk’? Jo da.
Chablis
produceres på druen Chardonnay, ligesom de hvide bourgogner. Her er det så, at
Chablis adskiller sig fra fællerne lidt længere sydpå i selve Bourgogne, først
og fremmest ved den kendsgerning, at de bedre Chablis’er, premier cru og grand
cru vokser på en utrolig fattig jordbund fyldt med Kimmeridge- og Portland
kalk, de lærde strides om, hvad der er bedst. Der hvor jeg fik min børnelærdom
ind, ikke med mælk, men med Chablis, var der i hvert fald ikke tvivl om, at
jordbund præget af Kimmeridge kalk var sagen. Jeg tror ikke selv på, at det skulle
have ændret sig væsentligt. Det er denne jordbund, der giver Chablis sin
specielle karakter; hård, men ikke ubehagelig, minder om mineraler og sten, og
samtidig om hø.
Der findes fire
appellationer: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru. De to sidstnævnte er
de bedste og mest interessante. Under en mini-smagning for nylig i Chablis by,
hos et lille ukendt vinfirma, var forskellen i hvert fald evident på de fire
appellationer. Selv en blind og døv kunne kende forskel, også ifølge min ikke
vinkyndige ledsager. Det kunne man netop.
Klart
nok.
Det
var formiddag og regnen væltede ned udenfor, sikken et vejr. Lige da vi ankom
til det lille bycentrum, sås de berømte grand cru marker, der ligger lige uden
for byen situeret i et amfiteater; en gigantisk skål, der rummer de syv berømte
marker: Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos og
Blanchot.
Det
er toppen professor!
Mange
anser Le Clos og Vaudésir for de bedste, men selv har jeg smagt en Chateau
Grenouilles, der var sensationel, og som man ikke kan tro skulle kunne overgås.
Chateauet var et ussel skur nede i marken. Angivelsen chateau har man købt sig
til.
Undervejs
i det nordlige Bourgogne (turen foregik på cykel), ved middage på skiftende hoteller,
lykkedes det at drikke seks flasker premier cru Chablis, foruden at teste to
stk. til, plus to grand cru’er. Det er fint for otte dage, synes jeg. Rigtig
meget tilfredsstillende.
Chablis by |
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar