fredag den 16. oktober 2015

Af en vindrikkers bekymringer

Alsace 2015

Enhver kan jo sige sig selv, at på dette tidspunkt (oktober 2015) har ingen smagt resultatet af vinhøsten 2015 i Alsace endnu. Således heller ikke jeg, naturligvis. Men efterhånden dukker forudsigelser, skriverier op, om dette vigtige emne. Vigtigt for passionerede vindrikkere, som holder af fransk vin, og deriblandt vinene fra Alsace. Min alder betinger, at hovedinteressen er og altid har været fransk vin, som før i tiden dominerede det danske vinmarked. Sådan er det ikke mere. Beklageligvis findes der en hel del mindre franske vindistrikter, hvis vine vi ikke ser mere her til lands, men vi må rejse til Frankrig for at møde dem, til den herlige mad, der også fremstilles samme sted: i vindistrikterne.
Et af disse relativt mindre vindistrikter er Alsace. Vinene fra Alsace er heldigvis ikke forsvundet fra de danske hylder. Disse vine er yndede af danskere, der drikker vin. Hovedindtrykket er relativt tørre vine, syrerige, i hvert fald Riesling, og med et lidt højere alkoholindhold, end deres tyske pendanter. Velegnede til mad.
Her kommer vi til sagen.
Alsace havde i 2015 en meget varm sommer. For varm til at fremstille vinene, som man plejer - for de flestes vedkommende. Det var meget varmt. Druernes sukkerindhold blev større end i en normal sommer. Og når det sker, bliver resultatet vin med højere alkoholindhold og større restsødme. Helt ulig, hvad man plejer at møde. Foruden den høje temperatur, var der tørt. Dvs. så godt som ingen svampeangreb i vinmarkerne. Således bliver der også væsentligt færre søde vine lavet på Botrytis ramte druer.
Et atypisk vinår i Alsace.

Jeg har ikke spurgt vinproducenten om
tilladelse til at bruge billedet,
men i hvert fald får han gratis reklame.
Jeg tror han er kvalitetsproducent!

Nu melder spørgsmålet sig, om 2015 i Alsace er et enkelt år, eller det er fremtiden? Meget varme, tørre somrer, der ændrer vinene? Desværre – det ser sådan ud!
Langsomt vil vinenes duft- og smagsmæssige profil ændre sig. Uden tvivl.
Når dette så er sagt, er det en fornøjelse at gæste Alsace. En drøm af et ferieområde, med mange store oplevelser. Foruden vinen altså!


Verner 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar