lørdag den 4. april 2009

Chateau de Suduiraut

En flaskefuld af slottets
vidunder af en vinChateau de Suduiraut
For en del år siden (en hel del endda) afholdtes en vinsmagning i for længst hedengangne Academie de Vin. Smagningen drejede sig udelukkende om Chateau de Suduiraut. Smagningen blev ledet af Peter Jørgensen, dengang medindehaver af den senere lukkede Knud Jørgensens Vinhandel, beliggende på Strandvejen nr. 100 i Hellerup, København. Tilstede ved smagningen dengang var også en repræsentant for familien, som på det aktuelle tidspunkt ejede det fænomenale vinslot. En meget smuk, elegant og spændende dame. Denne dame fortalte om slottet og dets vin, senere kunne man stille spørgsmål. Foruden sit smukke ydre talte hun det mest fantastisk forførende franske, ren musik. Meget smukt. Alene at høre damen udtale slottets navn var utroligt.
Dernæst smagte man 7 – 8 årgange af slottets vin. Det var rent eventyr.
Ved sjældne lejligheder senere (meget sjældne) er det lykkedes at smage slottets vin på ny. Et sådan projekt koster penge, i skrivende stund kr. 800,-, for en af de senere årgange og altså pr. flaske. Men en drøm, altid en drøm.

Chateau de Suduiraut
Chateau de Suduiraut, 1. Cru i Preignac, Sauternes, hvis marker støder op til Chateau Yquem's nordlige side, byder på noget af det ypperste i Sauternes, og i store årgange forveksles den også tit med Yquem i blindsmagninger. Vinene er overdådigt lækre. De kendetegnes ved en meget parfumeret bouquet og smag, og en næsten sensuel og opulent krop, med en frisk finesse i smagen, trods sødmen.
Slottet er på 90 ha, med renoveret slot og park anlagt af Lenotre. I dag er slottet ejet af AXA-forsikring.

Slottet og dets vin bekræfter blot den særstatus de bedste franske vine har, en status, hvor ingen andre lande har mulighed for at gøre Frankrig rangen stridig, som absolut førende vinland. At nævne den stribe af andre franske vine, som er i samme enestående klasse, vil blot være namedropping. Det er pragtfuldt at smage vin på dette niveau, men det gør ondt i tegnebogen!

Verner


Ingen kommentarer:

Send en kommentar