mandag den 24. december 2012

The Sticky Chardonnay



The Sticky Chardonnay 2008 Adelaide Hills / McLaren Vale

Domænet er måske det fineste i McLaren Vale, valgt som det bedste område i Australien. Chester Osborn (f. 1962) er vinmager og 4. generation på vingården. Vinstokkene er upodede, og hverken kunstgødning eller insektgift bruges. Chester ønsker lavt udbytte, så kunstvanding undgås så vidt muligt. På nogle skråninger nær havet er der morgentåge, og det skaber den særlige fugtige luft, som fremmer ”ædel råddenskab”, botrytis, en lille skimmelsvamp (Botrytis cinerea) udtørrer vandet i druerne og efterlader rosinlignede druer, der opnår en enorm koncentration og aroma, som i tysk Trockenbeerenauslese. Druerne plukkes måneder efter de andre Chardonnay druer, ofte april eller maj (vi er på den sydlige halvkugle) og mosten er så koncentreret sød, at gæringen går i stå, mens vinen har fornem, stor sødme (150 g/l) og fornem syre.


winemaker's notes:
“The nose is packed with rich flavors of marmalade, kumquat, ripe peach and orange butter. The palate is unctuous with the kumquat character pushing through the layers of yellow peach, butterscotch and a hint of green apple. The finish has a touch of lemon acidity with a lingering orange rind character.”

- Sikken han dog kan!


Verner’s notes:
Overdådig rig duft, fersken, orange og fin lille syre. En superb ædelsød vin. Servér den kold som aperitif til små stykker frisk ristet toast med Foie Gras og som ledsager til en blåskimmelost med friske figner, eller som ledsager til en klassisk Tarte Tatin.
Man møder ved sjældne lejligheder en sådan senthøstet Chardonnay i Tyskland, men jeg har aldrig før syntes, at jeg skulle smage sådan én. En sød, senthøstet vin bør være lavet på enten Chenin Blanc (Loire), Sémillon (Sauternes) eller Riesling (tyske vindistrikter), ikke? Men det kan dårligt være mere forkert. Efter at have smagt ovennævnte eksemplar (som var en gave fra min svigerdatter) er selv jeg overbevist.


Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar