Vinhave på øen Pico på Azorerne |
En
ferie på Azorerne, den kendte portugisiske øgruppe i Atlanten halvvejs til Amerika, vil for den interesserede vise sig at være
nærmest et scoop. Det er anderledes, smukt, bjergtagende og
fremmedartet. Det ligner ikke ret meget moderlandet Portugal.
Derfor
var det også overraskende, at besøge øerne i april dette år. Det
var en meget stor oplevelse, eller mange, skulle jeg måske sige.
Helt fantastisk og rigtig meget smukt.
Hvad
kan det så have med vin at gøre?
Azorerne
ligger spredt over et meget stort havområde, hvor man for det meste
kan/må vælge at flyve imellem øerne, af tidsbesparende hensyn.
Udmærket løsning. Men indbyggerne på øerne skal jo også have et
erhverv, de kan leve af, udover turisme og selvfølgelig fiskeri. Man
får de herligste fiskeretter, tilberedt af fisk, man aldrig
nogensinde har hørt om, eller set. Se disse fisk kan man for øvrigt på lokale fiskemarkeder, hvorefter man står tilbage og
fortvivler, over ikke at have at køkken ved hånden. Turisten går
på restaurant, og på de bedre af slagsen få man herlige
fiskeretter, blandt andet.
Hvad
drikker man til disse fiskeretter? Der er faktisk flere muligheder.
Vand f.eks., øl og vin. Her kan både indtages rødvin, rosévin og
hvidvin. Jeg selv foretrækker rosé- og hvidvin til fisk.
Selvfølgelig,
men overraskende har disse øer en vinproduktion, hvoraf en del,
naturligvis, er af høj kvalitet. Det garanterer jeg efter et besøg
på øen Pico.
På
Pico befinder sig store områder med vinmarker, og det er et
forunderligt syn. At man orker at dyrke vin under disse forhold, er
helt utroligt. Vinmarkerne er inddelt i mindre firkanter, sådan
cirka, hvad skal vi sige?, to gange to meter, omsluttet af en
lava sten-væg i skønsmæssig 1 meters højde, indenfor hvilken,
der står måske to vinplanter. To. Det er sært syn. Og, det må
være et helvede at dyrke vin på denne måde. Det gøres for at
skærme vinplanterne for den evige blæst langt ude på Atlanten, som
det jo er, og for at den varme stenene opfanger i løbet af dagen,
langsomt kan afgives igen om natten, hvilket vel bliver planternes
redning, al den stund der bliver hundekoldt om natten. Keine
hexerei.
Jeg
smagte både nogle bordvine på Pico, og nogle hedvine, begge dele
var fremragende, virkelig. En rødvin blev serveret for varm, trods
dette fik man indtryk af en klassevin. I den for varme tilstand
udstrålede den herlig frugt og en kraftig smag af lakrids. Da den
blev afkølet trådte vinens klasse tydeligt frem, og vinen kom i
balance. Med mindre lakrids, heldigvis!
Jeg
ville gerne remse en masse navne op på disse vine, som du kan finde
i København, men det kan jeg ikke, fordi, som turist har man ca. ti
sekunder, inden det går videre, eller orker det ikke rigtig, når
man endelig når en superrestaurant og det er spisetid.
Disse
vine fra Pico på Azorerne findes dog, som sagt, i København og er
værd at gå efter. Med garanti!
Verner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar